Sute de mii de oameni au fost torturați și obligați să comită escrocherii online. Majoritatea sunt bărbați

Data publicării:
barbat cu un smartphone în mână
„Să cerem dreptate în continuare pentru cei care au fost fraudați prin criminalitatea online, nu trebuie să uităm că acest fenomen complex are două seturi de victime”. Imagine cu caracter ilustrativ Sursa foto: Profimedia Images

Un nou raport al ONU estimează că sute de mii de oameni au fost traficați în Asia de Sud-Est pentru a comite infracțiuni online. Cele mai multe victime sunt bărbați, informează BBC.

Deși problema există de ani de zile, raportul ONU este primul studiu de amploare pe această temă. Cele mai multe victime sunt bărbați din Asia, dar unele au provin din zone mai îndepărate, cum ar fi Africa și America Latină.

Cel puțin 120.000 de oameni din Myanmar și alți 100.000 din Cambodgia au fost forțați să facă escrocherii online

Pe măsură ce restricțiile legate de pandemie au blocat milioane de oameni în casele lor, fortându-i practic să petreacă mai mult timp online, aceștia au devenit ținte ușoare pentru mințile criminale care se află în spatele schemelor de fraudă online, potrivit raportului.

Și, în timp ce bandele criminale au vânat mai ales oameni cu mai puțină educație digitală, disperați să câștige bani rapid, ele iau în vizor acum profesioniștii cu diplome de licență sau chiar postuniversitare.

Multe dintre aceste locuri în care oamenii sunt forțați să comită infracțiuni cibernetice se află în jurisdicții în care legile și statul de drept sunt slabe, iar autoritatea este contestată, se arată în raport.

„Să cerem dreptate în continuare pentru cei care au fost fraudați prin criminalitatea online, nu trebuie să uităm că acest fenomen complex are două seturi de victime”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

ONU estimează că aceste centre de escrocherie generează venituri de miliarde de dolari pe an

Diverse instituții de presă, inclusiv BBC, au vorbit pe larg cu oameni care au căzut victime ale acestor rețele criminale. Adesea, sunt ademeniți de reclame care promit muncă ușoară și avantaje extravagante, pentru ca apoi să fie păcăliți să călătorească în Cambodgia, Myanmar și Thailanda. Odată ce ajung, sunt ținuți prizonieri și forțați să lucreze în centre de escrocherie online. Cei care nu se conformează se confruntă cu amenințări la adresa siguranței lor. Mulți au fost supuși torturii și tratamentelor inumane.

Unele rețele vizează persoane care caută relații romantice online

Într-un caz tragic de anul trecut, un malaezian de 25 de ani a fost torturat până la moarte după ce a mers la Bangkok să se întâlnească cu o „iubită” cu care vorbise doar online.

În schimb, a fost traficat în Myanmar și forțat să lucreze pentru companii implicate în escrocherii online. Într-unul dintre ultimele sale apeluri către părinții săi, el a spus că a fost bătut pentru că s-ar fi prefăcut bolnav. A murit după ce a stat la terapie intensivă timp de o lună.

Reglementările existente în multe țări din Asia de Sud-Est nu îndeplinesc adesea standardele internaționale și „în mare parte” nu au reușit să răspundă în mod adecvat la modul în care operațiunile de escrocherii online au evoluat de la pandemie, a spus ONU.

Pia Oberoi, consilier principal pentru migrație la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că multe alte cazuri au rămas neraportate, deoarece victimele se confruntă cu „stigmatizare și rușine” pentru munca pe care au fost păcăliți să o presteze.

Raportul a adăugat că un răspuns adecvat nu ar trebui să implice „doar abordarea crimei organizate sau aplicarea controalelor la frontieră”, ci ar trebui să ofere protecție și justiție acestor victime ale traficului.

Dl Türk a cerut guvernelor să fie hotărâte în reprimarea acestor rețele criminale:

„Toate statele afectate trebuie să apeleze voința politică de a consolida drepturile omului și de a îmbunătăți guvernanța și statul de drept, inclusiv prin eforturi serioase și susținute de combatere a corupției”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri