Un băiat de 15 ani a inventat un dispozitiv care captează emisiile de carbon din atmosferă. Acum, le transformă în combustibil

Data publicării:
Inventatorul unui dispozitiv care captează carbonul din atmosferă
Kazumi Muraki lucrează acum la crearea unui combustibil alternativ obținut din carbonul captat din atmosferă. Colaj capturi foto: Youtube / INNO-vation channel

Când avea 15 ani, Kazumi Muraki a inventat un dispozitiv mic și portabil cu care să capteze carbonul din atmosferă. Șapte ani mai târziu, chimistul japonez studiază modalități prin care să transforme emisiile de carbon în combustibil, scrie CNN.

Când era copil, Muraki nu a fost deloc interesat de știință, până când bunicul lui i-a dat să citească „George și cheia secretă a Unviersului”, o carte scrisă de Stephen Hawking și fiica lui, Lucy.

Muraki spune că personajul titular pornește în misiunea de a găsi o planetă potrivită pentru oameni și ajunge pe Marte. Uimit de imaginile cu Planeta Roșie și apusul său albastru, la vârsta de 10 ani, Muraki și-a dedicat viața pentru a ajunge pe Marte.

De atunci înainte, a studiat de ce este nevoie ca să trăiești acolo. „Am descoperit că atmosfera marțiană este făcută în proporție de 95% din dioxid de carbon”, o concentrație letală oamenilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Dacă vrem să trăim pe Marte, trebuie să eliminăm dioxidul de carbon marțian.” Muraki a realizat că cercetarea lui ar putea fi utilă și aici, pe Pământ.

„Dioxidul de carbon este principala cauză a crizei climatice”, a spus Muraki, adăugând că eliminarea sa din aer este una dintre modalitățile prin care putem limita încălzirea globală.

Următorul pas, reciclarea carbonului. Muraki: „Vreau să fiu primul om care aterizează pe Marte”

În 2015, Muraki l-a inventat pe Hiyassy – un dispozitiv bazat pe inteligența artificială pentru captarea carbonului de mărimea unei genți. Este destinat utilizării atât acasă, cât și la birou, astfel că toată lumea poate participa la stoparea încălzirii globale de oriunde din lume, potrivit lui Muraki.

Hiyassy funcționează prin tragerea aerului poluat în interiorul dispozitivului, filtrarea sa cu ajutorul unei soluții alcaline și eliberarea aerului înapoi în atmosferă.

Acum, studiul lui Muraki a intrat în următoarea fază: reciclarea carbonului. Compania lui din Tokio, Agenția de Cercetare pentru Recuperarea Carbonului, lucrează la crearea unui combustibil alternativ obținut din carbonul captat din atmosferă.

„Acum creăm un tip de motorină [obținut] din dioxidul de carbon”, a explicat Muraki, adăugând că noul combustibil ar putea fi disponibil începând de anul următor.

Între timp, Muraki continuă să viseze la Planeta Roșie: „Vreau să fiu primul om care aterizează pe Marte.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri