Un instrument bazat pe AI i-ar putea ajuta pe chirurgi să vindece cancerul cerebral

Data publicării:
radiografie
O echipă de oameni de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard a conceput un instrument de AI care poate decodifica rapid ADN-ul unei tumori cerebrale. FOTO: Profimedia Images

Inteligenţa artificială (AI) i-ar putea ajuta pe medici să găsească răspunsul privind vindecarea cancerului cerebral în timpul unei intervenţii chirurgicale, relevă un nou studiu. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un instrument care decodifică ADN-ul unei tumori în timp real, când pacientul se află în operaţie. Descoperirea ar putea avansa cercetarea tratamentelor personalizate pentru una dintre cele mai letale forme ale bolii, potrivit News.ro, care citează revista Med.

Un instrument de inteligenţă artificială (AI) poate decodifica genomul cancerului cerebral în timpul operaţiei, iar oamenii de ştiinţă spun că profilarea tumorii în timp real poate ghida deciziile chirurgicale şi pe cele care privesc tratamentul.

Mai mulți oameni de știință au decodificat ADN-ul unei tumori cerebrale cu ajutorul unui instrument de AI

O echipă de oameni de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard a conceput un instrument de AI care poate decodifica rapid ADN-ul unei tumori cerebrale pentru a determina identitatea moleculară a acesteia în timpul desfăşurării operaţiei chirurgicale, informaţii esenţiale care, conform abordărilor actuale, pot dura de la câteva zile şi până la câteva săptămâni.

Cunoaşterea tipului molecular al unei tumori le permite neurochirurgilor să ia decizii, cum ar fi cât de mult ţesut cerebral să îndepărteze şi dacă să plaseze medicamente care să ucidă tumorile direct în creier – în timp ce pacientul se află încă pe masa de operaţie.

Un raport privind această lucrare, condusă de cercetătorii de la Harvard a fost publicat vineri, în revista Med.

Diagnosticul molecular precis – care detaliază alterările ADN-ului într-o celulă – în timpul operaţiei poate ajuta un neurochirurg să decidă cât de mult ţesut cerebral trebuie îndepărtat.

Îndepărtarea unei cantităţi prea mari atunci când tumora este mai puţin agresivă poate afecta funcţia neurologică şi cognitivă a pacientului.

De asemenea, îndepărtarea unei cantităţi prea mici atunci când tumora este foarte agresivă poate lăsa în urmă ţesut malign care poate creşte şi se poate răspândi rapid.

„În acest moment, chiar şi practica clinică de ultimă generaţie nu poate face profilul molecular al tumorilor în timpul operaţiei. Instrumentul nostru inteligent depăşeşte această provocare prin extragerea unor semnale biomedicale neexploatate până acum în lamele patologice congelate”, a declarat autorul principal al studiului, Kun-Hsing Yu, profesor asistent de informatică biomedicală în cadrul Institutului Blavatnik de la Harvard.

Cunoaşterea identităţii moleculare a unei tumori în timpul operaţiei este, de asemenea, valoroasă, deoarece anumite tumori beneficiază de un tratament pe loc cu medicamente plasate direct în creier în momentul operaţiei, spune prof. Yu.

Instrumentul, denumit CHARM, este disponibil gratuit pentru alţi cercetători

„Capacitatea de a determina diagnosticul molecular intraoperator în timp real, în timpul operaţiei, poate impulsiona dezvoltarea oncologiei de precizie în timp real”, a adăugat el.

Abordarea standard de diagnosticare intraoperatorie folosită în prezent presupune prelevarea de ţesut cerebral, îngheţarea acestuia şi examinarea lui la microscop.

Un dezavantaj major este că îngheţarea ţesutului tinde să modifice aspectul celulelor la microscop şi poate interfera cu acurateţea evaluării clinice.

În plus, ochiul uman, chiar şi atunci când se utilizează microscoape puternice, nu poate detecta cu acurateţe variaţii genomice subtile de pe o lamelă.

Noua abordare cu folosirea AI depăşeşte aceste provocări.

Instrumentul, denumit CHARM (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine), este disponibil gratuit pentru alţi cercetători.

Acesta trebuie încă să fie validat clinic prin testare în medii reale şi să fie autorizat de autoritatea americană de reglementare, FDA, înainte de a fi implementat în spitale, a precizat echipa de cercetare.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri