Şeful DNA: Împărtăşirea experienţelor de succes este esenţială pentru ca Parchetul Anticorupţie de la Chişinău să se dezvolte

Data publicării:
Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, și procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a Republicii Moldova, Veronica Dragalin
Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, și procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a Republicii Moldova, Veronica Dragalin. Foto: DNA

„Cooperarea cu Republica Moldova, împărtăşirea experienţelor de succes, dar şi a provocărilor cu care ne-am confruntat în cei 20 de ani, sunt esenţiale pentru ca Parchetul Anticorupţie de la Chişinău să poată să se dezvolte şi să-şi îndeplinească misiunea”, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, după o întâlnire cu procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a Republicii Moldova, Veronica Dragalin.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că a avut loc o întâlnire de lucru a conducerii DNA cu Veronica Dragalin, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova. Principalele obiective ale discuțiilor au vizat îmbunătățirea și extinderea cooperării interinstituționale în domeniul combaterii corupției la nivel înalt dintre Direcția Națională Anticorupție și Procuratura Anticorupție, dar și susținerea componentei de investigație penală și de preluare a celor mai bune practici din activitatea de urmărire penală a procurorilor anticorupție din cadrul DNA.

În acest context, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag a declarat: „Expertiza DNA în combaterea corupției la nivel înalt este recunoscută pe plan internațional, România fiind un exemplu de bune practici la acest capitol. Cooperarea cu Republica Moldova, împărtășirea experiențelor de succes, dar și a provocărilor cu care ne-am confruntat în cei 20 de ani, sunt esențiale pentru ca Parchetul Anticorupție de la Chișinău să poată să se dezvolte și să-și îndeplinească misiunea. Republica Moldova este la momentul deschiderii negocierilor în vederea aderării la Uniunea Europeană, iar justiția și combaterea marii corupții sunt elemente cheie fără de care nu se poate concepe un traseu european. Beneficiind de determinarea doamnei procuror-șef Dragalin, de expertiza colegilor magistrați români care acum sunt experți internaționali și sprijină Republica Moldova, de susținerea colegilor din DNA, sunt convins că și Parchetul Anticorupție va fi un exemplu de succes.”

Vizita de studiu a reprezentanților Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova la Direcția Națională Anticorupție din România are loc cu suportul Proiectului de Reformă a Justiției și Combatere a Corupției (JARA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În contextul celor menționate mai sus, ca o componentă a proiectului JARA - Justice and Anti-Coruption Reform Activity, în perioada 20 – 22.03.2024, la sediul DNA, se desfășoară o vizită de studiu a delegației Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, compusă din 10 procurori, ocazie cu care vor fi dezbătute teme legate de realizarea activităților de urmărire penală și de cooperare, reprezentare și asistență judiciară internațională în cadrul dosarelor penale instrumentate. Delegația din Republica Moldova este însoțită de experții internaționali Claudiu Dumitrescu și Codruț Olaru.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri