Motivul incredibil pentru care un sportiv s-a lăsat înfrânt de adversar

Data actualizării: Data publicării:
alireza karimi machiani - wiki
Alireza Karimi Machiani FOTO: wikipedia.org

E o poveste tristă, care descumpănește, te revoltă și în același timp îți dă fiori. În ochii guvernului iranian, Alireza Karimi Machiani a procedat bine. Chiar foarte bine. De ce? Pentru că acest tânăr luptător s-a lăsat bătut de adversarul său la Campionatele mondiale U23.

alireza karimi machiani - wiki
Alireza Karimi Machiani FOTO: wikipedia.org

Motivul? Pentru a evita ca în turul următor să dea ochii cu un adversar israelian.

Pare incredibil, dar e adevărat. În anul de grație 2017, sportul continuă să cadă ostatic unor conflicte geopolitice care țin de altă epocă.

Să recapitulăm. Suntem la Campionatele mondiale de lupte pentru tinere speranțe (cu vârsta de până la 23 de ani). Competiția se desfășoară în Polonia. Alireza Karimi Machiani reprezintă Iranul și are de luptat cu rusul Alikhan Zhabrailov (Alihan Jabrailov). Iranianul, medaliat cu bronz la Mondialele din 2015 la categoria 86 de kg, începe bine lupta, dar sfârșește prin a o pierde. Sau mai bine zis, o face înadins. Imaginile din timpul competiției o arată foarte clar. (Vezi înregistrarea meciului aici).

La un moment dat, când este în postura de a se impune, conduce chiar cu 3-2, se aude o voce de pe margine care îi spune că trebuie să piardă (după minutul 5:00): „Bayad bebazi!” (Trebuie să pierzi! - n.r.). E vorba chiar de antrenorul său. Luptătorul iranian nu spune nimic la început. La puțin timp după reluarea partidei, întrerupe meciul și merge să vorbească cu antrenorul.  Apoi înțelege mesajul. Se întoarce în luptă și se lasă răsucit ca o cârpă, de mai multe ori, de adversar. Meci câștigat de rus cu scorul de 14-3  și final de concurs pentru luptătorul iranian. Machiani nu va pleca acasă cu nicio medalie.

 De ce a renunțat atât de repede? Pur și simplu pentru că într-un alt meci, un luptător israelian, Uri Kalashnikov, tocmai câștigase partida și ar fi urmat să-i fie adversar în turul următor. Și cum Republica islamică a Iranului nu recunoaște statul israelian, le-a interzis sportivilor să concureze împotriva israelienilor. Nu se punea, așadar, problema ca sportivul iranian să lupte cu un reprezentant a ceea ce Iranul califică drept „Marele Satan”. 

Culmea, nu este pentru prima dată când sportivul iranian trebuie să procedeze așa. A făcut-o și în 2013, când a preferat să piardă decât să se confrunte cu un israelian în competiție.

Gestul lui a stârnit numeroase comentarii pe rețelele de socializare. Unii îl susțin, alții condamnă ferm decizia lui. În cele din urmă,  Alireza Karimi Machiani a fost răsplătit cu... susținerea din partea guvernului. „Acțiunea ta nobilă este un motiv de mândrie pentru comunitatea sportivilor iranieni”, a transmis Ministerul Tineretului și Sportului. Alireza Karimi Machiani este numit, de altfel, „erou”. Federația iraniană de lupte a venit, la rândul ei, cu un comunicat în care își ridică în slăvi sportivul: „Este a doua oară când te ridici împotriva oprimării poporului palestinian renunțând la drepturile tale într-un gest de supunere absolută”, remarcă Federația. 

Ironia e alta: la sfârșitul competiției, Alihan Jabrailov, rusul pe care iranianul l-a lăsat să câștige și să se califice mai departe, a luat medalia de aur! Iar israelianul Uri Kalashnikov, cel cu care ar fi trebuit să lupte, a ocupat treapta a treia a podimului de premiere. Cât de împăcat o fi tânărul sportiv de 23 de ani cu gândul că și-a servit țara?

După înfrângere, luptătorul iranian a postat pe Instagram un filmuleț cu el ascultând un cântec al unui cântăreț iranian foarte popular, Darioush Eqbali, care spune: „Ultimul buncăr e tăcerea, dreptul nostru nu poate fi luat/ Cerul de i-ai lua, pasărea nu moare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Cum se explică violențele recente ale extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...