Ministrul Eduard Novak: Sistemul nostru sportiv este rusesc, mentalităţile şi structura sunt aceleaşi

Data publicării:
Eduard Novak poartă mască și face declarații.
Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la 100 de zile de la preluarea mandatului său, că sistemul aplicat în sportul românesc a rămas unul rusesc, care a funcţionat bine până la căderea comunismului, în 1990, dar care trebuie adaptat, informează Agerpres.

„Sistemul nostru sportiv este unul rusesc, care a funcţionat foarte bine până în 1990, acest sistem fiind preluat de tot blocul socialist. Cumva mentalităţile şi structura sunt aceleaşi. În 2007, când a fost aprobată strategia, nivelul sportului de masă în Ungaria era foarte jos, acum au ajuns la 30%. Asta ne dorim şi noi, nu vrem să inventăm o roată, e ceva inventat. Trebuie să legăm lanţul acesta, astfel încât de sus, de la medalii olimpice, şi până jos, la copii, toată lumea să aibă posibilitatea de a face sport”, a declarat Novak.

El a precizat că instituţia pe care o conduce îşi doreşte prin implementarea strategiei naţionale a sportului ca România să revină între primele 10 naţiuni ale lumii în ceea ce priveşte obţinerea medaliilor olimpice.

„Mi-aş dori să vină primăvara şi pentru sportul românesc. E o datorie a mea să vin să spun ce am făcut în aceste prime 100 de zile de mandat şi ce planuri avem pentru viitor şi ce vrem să facem. În urma analizei pe care am făcut-o, obiectivul nostru principal este strategia naţională a sportului, care va avea trei obiective foarte clare. Ne dorim ca în 2032, România să revină în top 10 mondial la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, creşterea procentului populaţiei care face sport să crească la 30% de la 5% şi copiii să facă sport zilnic”, a declarat Novak.

MTS va începe un program de evaluare a tuturor antrenorilor după modelul profesorilor şi medicilor

MTS va începe un program de evaluare a tuturor antrenorilor după modelul profesorilor şi medicilor, a mai spus ministrul: „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este evaluarea antrenorilor pe modelul profesorilor şi medicilor. Ei sunt cei care formează sportivi, nu doar organizează disciplina, şi petrec cel mai mult timp alături de sportivi. În prezent, în România, un proaspăt absolvent are posibilitatea să antreneze un lot naţional, şi de aceea, începând din această săptămână, antrenorii vor primi obiective clare. În acest an ne dorim să clarificăm cele patru trepte de clasificare a antrenorilor, vor avea un număr minim de sportivi pentru că avem nevoie de sportivi bine pregătiţi”.

Un alt obiectiv al MTS îl reprezintă digitalizarea instituţiilor din subordinea sa.

În prezent nu avem o bază de date din care să reiasă câţi sportivi şi câţi antrenori avem în România

„Digitalizarea sportului, trebuie să ajungem în secolul XXI. În prezent nu avem o bază de date din care să reiasă câţi sportivi şi câţi antrenori avem în România. Nu avem date despre nivelul de performanţă sau rezultate concrete obţinute la zi. Am demarat o campanie de digitalizare a instituţiilor subordonate ministerului. Scopul este de a crea o platformă online accesibilă”, a mai spus Novak.

În ceea ce îi priveşte pe sportivii paralimpici, Eduard Novak a spus că aceştia nu au posibilitatea să se antreneze din cauza lipsei facilităţilor în sălile de sport.

„Numărul sportivilor paralimpici participanţi la Jocurile Paralimpice este foarte mic şi trebuie să le dăm posibilitatea de a se antrena. Sper că anul acesta să reuşim să facilităm accesul pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că 90% dintre clădiri nu au facilităţi necesare pentru persoane cu dizabilităţi. Avem banii necesari pentru a rezolva această problemă până la sfârşitul anului şi în acest sens am venit cu un ordin de ministru”, a mai spus Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri