CUPA DAVIS. România ratează revenirea în Grupa 1 a zonei Europa-Africa

Data actualizării: Data publicării:
cupa davis2

Confruntarea cu Polonia din Cupa Davis s-a încheiat cu un eșec pentru sportivii români. România a ratat, duminică, promovarea în Grupa I valorică (al doilea eşalon mondial) din zona Europa-Africa, deşi a condus cu 2-1 după meciul de dublu. Echipa masculină de tenis a României a fost învinsă în final de Polonia cu scorul de 3-2.

romania polonia davis
Foto: digisport.ro

Adrian Ungur, locul 675 ATP, a fost învins, duminică, scor 6-3, 6-2, de Kamil Majchrzak, locul 188 ATP, în ultimul meci al confruntării de Cupa Davis dintre România şi Polonia, astfel că întâlnirea s-a încheiat cu scorul de 2-3. Polonezii au promovat în Grupa I a Zonei Euro-africane a Cupei Davis, iar România va continua şi în 2019 în Grupa a II-a.

Adrian Ungur (33 ani, 674 ATP) s-a înclinat într-o oră şi 20 de minute în faţa tânărului Kamil Majchrzak (22 ani, 187 ATP). Polonezul a reuşit mai multe puncte pe serviciul al doilea faţă de Ungur, un alt plus fiind la mingile de break, la care românul a transformat una din şase, iar adversarul 4 din 9, relatează Agerpres.

Majchrzak câştigase şi prima sa confruntare cu Ungur, în 2016, la Casablanca, în primul tur, cu 7-5, 6-3.

În primele meciuri de simplu, desfăşurate sâmbătă, Marius Copil l-a învins pe Kamil Majchrzak cu 6-2, 6-4, iar Hubert Hurkacz l-a întrecut pe Adrian Ungur cu 7-6 (3), 7-5. Duminică, perechea Florin Mergea/Horia Tecău a învins redutabilul cuplu Lukasz Kubot/Marcin Matkowski cu 7-5, 4-6, 6-3. Marius Copil nu a reuşit să îşi confirme statutul de favorit în faţa lui Hubert Hurkacz, care s-a impus cu 6-3, 6-4.

Adrian Ungur, locul 675 ATP, a declarat, duminică, după întâlnirea România – Polonia, că meciul cu polonezul Kamil Majchrzak a fost ultimul pentru el în Cupa Davis şi regretă că nu l-a câştigat. El a precizat că se va retrage din activitate după turneul challenger de la Sibiu.

„N-am reuşit să câştig acest meci, care a fost ultimul al meu în Cupa Davis, şi regret că nu s-a întâmplat tocmai din acest motiv. Am avut o grămadă de şanse să fac break-uri, mai ales în primul set, dar nu le-am fructificat”, a spus Ungur.

Întrebat de News.ro despre întreaga sa experienţă în Cupa Davis, el a răspuns: „A fost ceva senzaţional pentru mine să îmi reprezint ţara. Au trecut deja opt-nouă ani şi îmi amintesc că totdeauna abia aşteptam să vină meciurile de Cupa Davis. Îmi pare rău că s-a terminat, dar după o vârstă trebuie să ne dăm deoparte. Le mulţumesc colegilor, căpitanului Gabriel Trifu şi specr ca cei care vor veni din urmă să se ridice şi ei. Ultimul turneu din carieră va fi challengerul de la Sibiu, fizicul nu mă mai susţine şi chiar dacă am fi câştigat astăzi nu mi-aş fi schimbat decizia care e luată cu mult timp în urmă”.

La rândul său, căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Gabriel Trifu, a declarat că este trist după eşecul din întâlnirea cu Polonia, el menţionând însă că şi-ar dori ca jucătorii care vin din urmă să aibă măcar 20 la sută din dăruirea celor de acum. „Sunt trist că s-a terminat aşa. Am fost foarte aproape de a câştiga. Câteva puncte la fiecare eşec ne-au despărţit de bucuria finală. Le mulţumesc jucătorilor pentru dăruire, iar cei care vin din urmă, cei între 19 şi 23 de ani, să aibă măcar 20 la sută din dăruirea jucătorilor de acum cu care am făcut echipă în ultiimii ani. Polonia e destul de puternică şi nouă ne rămâne să mergem mai departe, să le mulţumim jucătorilor, echipei şi federaţiei care ne-a susţinut”, a spus Trifu, citat de News.ro.

La rândul său, căpitanul nejucător al echipei Poloniei, Radoslav Szymanik, s-a declarat încântat de victoria din întâlnirea de Cupa Davis cu România, scor 3-2, el precizând că a ştiut după meciul de simplu Marius Copil – Hubert Hurkacz că polonezii sunt aproape de victorie. „Suntem foarte fericiţi. Am ştiut deja după meciul doi al zilei că suntem aproape să câştigăm, pentru că l-am văzut pe Hurkacz foarte încrezător şi a adus încredere şi echipei. Ziua am început-o rău, am pierdut la dublu, dar suntem o echipă, am câştigat următoarele două meciuri şi acum ne pregătim să sărbătorim”, a spus Szymanik.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de cinci ori, Polonia conducând acum cu 4-2. Polonia s-a impus la primul duel, în 1930 (Varşovia), cu 3-2, în primul tur al zonei Europa. Polonezii au câştigat cu 3-2 şi în 1960 (Bucureşti), tot în primul tur al zonei europene. Prima victorie a României s-a consemnat în 1986, cu 4-1, la Varşovia, în sferturile zonei Europa. În 1987, la Braşov, România se impunea cu 4-1, tot în sferturile de finală. La ultima întâlnire, Polonia a câştigat cu 5-0, în 1991, la Poznan, în primul tur al Grupei 1 a zonei Europa-Africa, reamintește Agerpres.

În primele două tururi ale ediţiei de anul acesta, România a învins Luxemburgul (la Piatra Neamţ) cu 4-1 şi Marocul cu 5-0 (la Cluj-Napoca). Polonia a trecut cu 3-2 de Slovenia şi cu 4-1 de Zimbabwe, iar după 3-2 cu România a promovat în Grupa I a zonei Europa-Africa.


Tenismanii români nu se tem de confruntarea cu Polonia din Cupa Davis, care se desfășoară sâmbătă și duminică, la Cluj-Napoca. „Îi cunoaştem foarte bine, suntem convinşi că vom câştiga”, asigură tricolorii. Meciurile sunt transmise în direct de Digi Sport 2.

ACTUALIZARE. Confruntarea România-Polonia din Cupa Davis, a cărei miză este revenirea în Grupa 1 a Zonei Euro-africane, va fi decisă de al cincilea meci.

Marius Copil, locul 81 ATP, a fost învins, duminică, de de Hubert Hurkacz, locul 109 ATP, în al patrulea meci al întâlnirii de Cupa Davis România – Polonia, astfel că scorul general a devenit 2-2 şi echipa câştigătoare a confruntării se va decide la ultimul meci. Hurkacz a câştigat meciul cu Copil cu scorul de 6-3, 6-4, într-o oră şi zece minute.

 

Ultimul meci al întâlnirii contând pentru turul al treilea al Grupei a II-a a Zonei Euro-africane a Cupei Davis va fi Adrian Ungur - Kamil Majchrzak.

ACTUALIZARE. Echipa masculină de tenis a României conduce formaţia Poloniei cu scorul de 2-1, după ce perechea Florin Mergea/Horia Tecău a învins redutabilul cuplu Lukasz Kubot/Marcin Matkowski cu 7-5, 4-6, 6-3, duminică, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în turul al treilea al Grupei a II-a a zonei Europa-Africa a Cupei Davis, relatează Agerpres.

Mergea şi Tecău au obţinut victoria, una care poate fi decisivă în economia întâlnirii, după două ore şi 16 minute.

În primul set, cele două perechi au mers cap la cap până la final, românii reuşind break-ul în ghemul 12. În actul secund, Mergea şi Tecău au condus cu 1-0, dar apoi polonezii au câştigat trei ghemuri la rând, ulterior desprinzându-se la 5-2. Mergea a acuzat dureri la genunchiul stâng, dar românii au reuşit să se apropie pe tabelă, la 4-5, Kubot şi Matkowski câştigând în cele din urmă cu 6-4.

În decisiv, Mergea şi Tecău au început excelent, cu 3-0, apoi au avut 4-1, dar polonezii au recuperat break-ul şi au servit pentru 4-4, dar ai noştri au reuşit un nou break, pe serviciul lui Kubot, românii încheind conturile pe serviciul lui Tecău, după un voleu înalt reuşit de Mergea.

Mergea şi Tecău au reuşit 4 aşi, au comis 5 duble greşeli şi au fructificat toate cele patru mingi de break create. Polonezii au avut 4 aşi, au făcut 2 duble greşeli şi au reuşit să transforme 3 mingi de break din 9 avute.

Duminică vor mai avea loc confruntările Marius Copil - Hubert Hurkacz şi Adrian Ungur - Kamil Majchrzak.

Echipa care va câştiga va promova în Grupa I a Zonei Euro-africane, iar învinsa va continua şi în 2019 în Grupa a II-a.

ACTUALIZARE.  Tenismanul Adrian Ungur, locul 675 ATP, a fost învins de Hubert Hurkacz, locul 109 ATP, în al doilea meci de la Cluj-Napoca, astfel că scorul întâlnirii România - Polonia a devenit 1-1.

Hurkacz s-a impus, scor 7-6 (3), 7-5, după o oră şi 32 de minute.

„Îmi pare foarte rău că nu am câştigat, mi-am dorit mult să avem 2-0 după prima zi. Din păcate diferenţa s-a făcut la câteva puncte. El a servit mai bine, iar eu după primul set m-am demoralizat puţin. Am fost mai moale şi asta s-a văzut”, a declarat Adrian Ungur după meci.

Căpitanul nejucător Gabriel Trifu a afirmat că după prima zi este mulţumit de jucători: „După prima zi este 1-1. Sunt mulţumit de jucătorii meci, au dat tot ce au putut. Marius a avut un joc solid, de două seturi, doar Adi a luptat foarte mult şi doar câteva puncte au făcut diferenţa. Mâine va fi o zi încărcată, cu trei partide şi cred că cea decisivă va fi cea de dublu. Putem câştiga orice meci de mâine, dar sper să câştigăm măcar două, aşa cum ne-am propus. Mâine cred că se va face diferenţa şi mental iar pentru noi ar conta mult să avem alături un public mai numeros. Să nu uităm că polonezii sunt valoroşi”.

Duminică vor avea loc confruntările Florin Mergea/Horia Tecău - Lukasz Kubot/ Marcin Matkowski, Marius Copil - Hubert Hurkacz şi Adrian Ungur - Kamil Majchrzak.

Echipa care va câştiga va promova în Grupa I a Zonei Euro-africane, iar învinsa va continua şi în 2019 în Grupa a II-a. 

ACTUALIZARE.  Marius Copil, locul 81 ATP, l-a învins pe Kamil Majchrzak, locul 188 ATP, sâmbătă, în primul meci al întâlnirii de Cupa Davis dintre România şi Polonia, contând pentru turul al treilea al Grupei a II-a a Zonei Euro-africane a Cupei Davis.

Marius Copil s-a impus cu scorul de 6-2, 6-4, într-o oră şi 15 minute.

„Mă bucur că am început cu victorie, avem 1-0 şi sper ca şi Adi Ungur să câştige, să încheiem cu 2-0, iar mâine să terminăm cât mai repede. Avem o echipă bună, avem şi vicecampioni olimpici cu noi, păcat că nu au venit spectatori mai mulţi, dar poate vin mâine, ne dorim să-i bucurăm şi pe ei. Ne luptăm să jucăm din ce în ce mai bine pentru a aduce adversari mai tari şi sperăm să vină cât mai multă lume alături de noi. Nu am uitat meciurile cu Maroc de la Paşte, când, fiind sărbătoare, a venit atât de multă lume şi le mulţumim şi acum. Jucăm un tenis bun şi speră să avem şi fanii alături de noi”, a declarat Marius Copil, citat de News.ro.


Tenismanul Marius Copil îl va înfrunta pe Kamil Majchrzak în primul meci de simplu al întâlnirii dintre echipele României şi Poloniei, sâmbătă, de la ora 13:00, în turul al treilea al Grupei a II-a valorice din zona Europa-Africa a Cupei Davis, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, potrivit tragerii la sorţi.

Marius Copil (27 ani, 81 ATP) l-a învins pe Kamil Majchrzak (22 ani, 187 ATP) la singurul lor duel, anul trecut, în sferturi de finală la Bratislava, cu 7-6 (4), 6-1.

Al doilea meci de simplu va avea loc între Adrian Ungur (33 ani, 674 ATP) şi Hubert Hurkacz (21 ani, 95 ATP).

Duminică meciul de dublu va avea loc între perechile Florin Mergea/Horia Tecău şi Lukasz Kubot/Marcin Matkowski, iar ultimele partide de simplu vor fi Copil - Hurkacz şi Ungur - Majchrzak.

Majchrzak a câştigat singura sa confruntare cu Ungur, în 2016, la Casablanca, în primul tur, cu 7-5, 6-3.

Din echipa României mai face parte şi Bogdan Ionuţ Apostol (22 ani, 609 ATP), iar în lotul Poloniei se mai află Wojciech Marek (17 ani, 1.793 ATP). Căpitan-nejucător al României este Gabriel Trifu.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de cinci ori, Polonia conducând cu 3-2.

Polonia s-a impus la primul duel, în 1930 (Varşovia), cu 3-2, în primul tur al zonei Europa. Polonezii au câştigat cu 3-2 şi în 1960 (Bucureşti), tot în primul tur al zonei europene. Prima victorie a României s-a consemnat în 1986, cu 4-1, la Varşovia, în sferturile zonei Europa. În 1987, la Braşov, România se impunea cu 4-1, tot în sferturile de finală. La ultima întâlnire, Polonia a câştigat cu 5-0, în 1991, la Poznan, în primul tur al Grupei 1 a zonei Europa-Africa.

Echipa câştigătoare va promova în Grupa I a zonei Europa-Africa, iar învinsa va continua şi în 2019 în Grupa a II-a. România  a retrogradat din Grupa I la finalul anului 2017.

„Ne dorim cu toții să câștigăm și să ne calificăm. De la anul se schimbă sistemul de joc în Cupa Davis și vrem să jucăm împotriva celor mai bune echipe din lume”, a spus la conferința de presă Marius Copil, cel mai bine clasat jucător român, scrie digisport.ro.

 „Așteptăm oamenii sâmbătă, să vină să ne susțină. Avem nevoie de sprijinul lor”, a declarat și Bogdan-Ionuț Apostol (22 de ani, locul 609 ATP), debutant în echipa de Cupa Davis a României.

În primele două tururi ale ediţiei de anul acesta, România a învins Luxemburgul (la Piatra Neamţ) cu 4-1 şi Marocul cu 5-0 (la Cluj-Napoca). Polonia a trecut cu 3-2 de Slovenia şi cu 4-1 de Zimbabwe. 

Partidele de sâmbătă vor începe la ora 13.00, iar cele de duminică la ora 12.00.

(sursa: Agerpres, News.ro, Digi Sport)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri