Thriller în meciul care a stabilit adversara Simonei Halep, între Bencic și Sabalenka

Data actualizării: Data publicării:
2019 Australian Open - Day 8
Foto: GettyImages

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 3, va evolua, joi, nu înainte de ora 17:00, cu jucătoarea elveţiană Belinda Bencic, locul 45 WTA, în sferturile de finală ale turneului de categorie Premier 5 de la Dubai.

2019 Australian Open - Day 5
Foto: GettyImages

În optimi, Bencic a întrecut-o, miercuri, cu scorul 6-4, 2-6, 7-6 (7) pe Arina Sabalenka din Belarus, locul 9 WTA şi cap de serie numărul 8, după un meci dramatic, în care elveţianca a salvat (sau Sabalenka a ratat) şase mingi de meci.

Bencic (1,75 metri înălţime) nu este chiar un David, dar Sabalenka (1,82 metri) este sigur un Goliat, prin forţa pe care o imprimă serviciului şi loviturilor. Elveţianca a avut ac de cojocul puternicei ei adversare, a luat repede mingile bubuite de aceasta, a ţinut-o permanent în mişcare pe Sabalenka şi cât mai în spatele terenului şi a servit cu efect. Jucătoarea din Belarus a lovit mai mereu din alergare şi de multe ori nu a nimerit terenul din aceste situaţii. Sabalenka a fost însă necruţătoare în momentele în care a făcut pasul în interiorul terenului şi când Bencic nu a putut să o scoată din zona de confort. 

În setul al doilea, Bencic nu a mai ţinut-o pe Sabalenka la distanţă şi jucătoarea de 20 de ani a preluat controlul, intrând mai des în teren. Tactica sportivei elveţiene de 21 de ani de a pune mingile cât mai lung în terenul advers nu a mai funcţionat, pentru că ea şi-a pierdut precizia şi loviturile s-au dus de multe ori în aut. În plus, serviciul Arinei Sabalenka a fost din ce în ce mai greu de returnat de către Bencic până în partea a doua a setului decisiv. Jucătoarea care în 2016 era pe locul 7 mondial, la 18-19 ani, nu a cedat lupta şi, cu agilitate şi cu o putere psihică de invidiat s-a agăţat de fiecare oportunitate de a rămâne în meci, iar când şansa de a pune capăt partidei i s-a ivit a fructificat-o. Dar se poate spune şi că această întâlnire a fost pierdută de Sabalenka, aflată tot timpul în avantaj în setul decisiv, mai puţin la ultima minge, pe care a trimis-o în aut.

În setul I, Sabalenka a ratat trei mingi de break la scorul de 1-0, apoi Bencic a reuşit ea break-ul după ce a fost condusă cu 40-0. Elveţianca s-a desprins la 5-1, după al doilea break, în ghemul al cincilea. Sportiva din Belarus s-a apropiat la 4-5, însă ultimul cuvânt în set l-a avut Bencic, care a pus jocul pe tabelă, cu 6-4, după 43 de minute. În acest set, Bencic şi-a pierdut doar o dată serviciul, la 5-2, deşi a comis şase duble greşeli (13 tot meciul).

Belinda Bencic a pierdut mare parte a sezonului 2017 din cauza unei operaţii suferite la mâna stângă

Sabalenka a reuşit un nou break în ghemul secund din setul al doilea, l-a dublat în ghemul final şi a egalat, după 6-2 şi o oră şi 18 minute. Doar o minge de break a avut Bencic în acest set, ratată la scorul de 2-4.

Şi în decisiv Sabalenka a rupt echilibrul cu break, la 2-1, dar Bencic a reuşit rebreak-ul, după un ghem foarte lung. Fostul număr 7 mondial a egalat la 3, dar revenirea ei a fost anulată de un nou break obţinut de Sabalenka, la 4-3. Aceasta din urmă a servit pentru meci, a avut o minge să-l închidă, dar Bencic nu a cedat şi s-a apropiat la 4-5. Ghemul următor a fost unul dramatic: sportiva de pe locul 45 mondial a condus cu 40-0, înainte ca Sabalenka să revină şi să aibă alte două mingi de meci. Bencic a câştigat în cele din urmă ghemul şi a egalat la 5. La 5-6, Becic a mai salvat o minge de meci, a patra, şi a trimis setul îm tie-break. Sabalenka a condus cu 4-1, cu 5-3, a servit din nou pentru meci, la 6-5, dar a comis dublă greşeală. Cu un as, a ridicat din nou scorul la minge de meci, a şasea, scor 7-6, dar a trimis o minge mult în aut pe serviciul elveţiencei. Balanţa s-a încliant o dată în favoarea Belindei Bencic, care a câştigat meciul, tot pe o greşeală a adversarei, scor 7-6 (7), după două ore şi 26 de minute de joc.

Belinda Bencic şi Simona Halep, adversare în sferturi la Dubai, şi-au împărţit victoriile în cele două partide dipsutate până în prezent. Românca a câştigat în turul al treilea de la Wimbledon, ediţia din 2014, când s-a impus cu 6-4, 6-1. Jucătoarea elveţiană şi-a luat revanşa, anul următor, în finala turneului de la Toronto, când Halep a abandonat la scorul de 7-6 (5), 6-7 (4), 3-0, pentru adversara ei.

Belinda Bencic a pierdut mare parte a sezonului 2017 din cauza unei operaţii suferite la mâna stângă, apoi, după revenire, în septembrie 2017, a acuzat probleme la spate. Anul trecut, Bencic a ratat confruntarea România - Elveţia din FedCup din cauza unor probleme la picior. Ieşită din Top 200 WTA, ea şi-a construit pas cu pas urcarea în clasament, ajungând din nou în Top 50 WTA.

Programul sferturilor de finală este următorul (în ordinea de pe tablou):

  • Carla Suarez Navarro (Spania), locul 26 WTA - Elina Svitolina, locul 6 WTA;
  • Simona Halep (România), locul 2 WTA - Belinda Bencic (Elveţia), locul 45 WTA, meci transmis de Digi Sport, cel mai devreme de la ora 17:00.
  • Su-Wei Hiseh (Taiwan), locul 31 WTA - Karolina Pliskova (Cehia), locul 5 WTA;
  • Viktoria Kuzmova (Slovacia), locul 46 WTA - Petra Kvitova (Cehia), locul 4 WTA.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri