Transgaz începe lucrările la sectorul din Republica Moldova a gazoductului spre Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

Transgaz a inaugurat luni lucrările la proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova. Acesta este un proiect strategic și pentru România, pentru SNTGN Transgaz SA.

Oficialii români spune că realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naționale, și conectarea cu piața energetică europeană.

Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării. Pentru securizarea finanțării proiectului, s-a semnat în luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiții, contractul de finanțare în valoare de 38 milioane de euro pentru interconectarea Ungheni – Chișinău.

Realizarea proiectului Ungheni – Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.

Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău. Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chișinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit a consolidării securităţii energetice a ţării.

Diversificarea surselor de aprovizionare se numără printre angajamentele asumate de către Republica Moldova odată cu aderarea la Comunitatea Energetică (în octombrie 2010), aceasta asumându-şi transpunerea eficientă a legislaţiei europene în domeniul energetic, în mod particular cel al gazelor naturale, în vederea integrării pe piaţa energetică europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri