Transgaz preia Sistemul Naţional de Transport de gaze naturale din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
transgaz-pierde-din-profitul-net-1536x1024
Foto: Inquam Photos / George Călin

Transgaz preia, marţi, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, operarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din Republica Moldova, informează compania, printr-un comunicat. 

„Astăzi, 19 septembrie 2023, SNTGN Transgaz SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) compania care operează, exploatează şi dispecerizează gazoductul Ungheni-Chişinău şi este certificată pe modelul separării proprietăţii, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres. 

La data de 4 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a semnat contractul de locaţiune a reţelelor de transport gaze naturale din această ţară, prin care va prelua, începând cu data 19 septembrie, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, contract care a fost aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglemementare Energetică din Republica Moldova. 

Desemnarea VMTG ca unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova este consecinţa neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerinţelor de separare şi certificare („unbundling”) conform Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi a Legii 108/27.05.2016, subliniază sursa citată. 

„Prin preluarea activităţii de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra întreaga infrastructură gazieră din Republica Moldova. Investiţiile realizate de Transgaz pe teritoriul României - dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a ţării: gazoductul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, modernizarea staţiilor de comprimare Siliştea şi Oneşti 2, execuţia staţiilor de comprimare Oneşti 1 şi Gherăeşti, interconectorul Iaşi-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova - gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt investiţii strategice în valoare de aproximativ 430 milioane euro. Prin aceste investiţii s-au creat premisele diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă şi pentru anii următori, precum şi posibilitatea extinderii SNT Moldova în scopul racordării la reţelele de distribuţie a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor şi consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse”, a declarat directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian. 

După preluarea operării SNT, Vestmoldtransgaz are în analiză reactualizarea Planului de Dezvoltare al SNT pe 10 ani, care se va publica pe site- ul companiei, în cel mai scurt timp, a arătat acesta. 

„Am încredere în echipele Transgaz şi Vestmoldtransgaz şi sunt convins că bunele practici care au făcut ca societatea noastră să devină o companie etalon în România vor fi rapid adoptate şi implementate în Republica Moldova, contribuind astfel la creşterea gradului de securitate energetică al acestei ţări”, a mai precizat Sterian.

Editor : A.R. | A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri