Un proiectil provenit, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost neutralizat de scafandri în Eforie Nord

Data publicării:
proiectil
Proiectil a fost găsit în Eforie Nord, în urma unor lucrări de înnisipare. Foto: Forţele Navale Române

Un proiectil provenit, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost găsit în Eforie Nord, în urma unor lucrări de înnisipare, acesta fiind ridicat de scafandri specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor explozive şi neutralizat.

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au transmis că o grupă de scafandri militari EOD (specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor explozive), din subordinea Centrului 39 Scafandri, a executat, marţi, în jurul orei 15.00, în zona Eforie Nord, o misiune de neutralizare a unui proiectil de posibilă provenienţă din cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Elementul de muniţie a fost descoperit luni, 20 noiembrie, în jurul orei 16.00, în cadrul lucrărilor de înnisipare desfăşurate în zona plajei Belona din Eforie Nord. Ca urmare a apelului la Serviciul de urgenţă 112 şi a solicitării primite din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Judeţul Constanţa, prin Centrul Naţional Militar de Comandă al Ministerului Apărării Naţionale, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat executarea misiunii de neutralizare a proiectului descoperit de draga autorefulantă care desfăşura activităţi de lărgire a plajei”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Forţele Navale au menţionat că specialiştii EOD s-au deplasat din portul militar Constanţa cu o ambarcaţiune rapidă (RHIB) până în raionul în care se afla dispozitivul exploziv, pentru a îl transporta într-o locaţie sigură şi pentru a îl neutraliza, iar procedura utilizată de aceştia a fost executată în conformitate cu standardele specifice.

Secţia scafandri de luptă EOD din compunerea Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă ”Comandor Constantin Scarlat” este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri