Un salvamontist a murit, după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac

Data actualizării: Data publicării:
avalansa
Foto: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

Un salvamontist aflat în timpul liber a decedat, vineri, într-o avalanşă produsă în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, a anunţat directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

"Victima a fost adusă la Balea Cascadă şi urmează să fie predată IML-ului. Victima era în vârstă de 33 ani, angajat în SPJ Salvamont Sibiu'', a precizat Dan Popescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, salvamontistul care a decedat a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni şi a decedat în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.

"Avalanşa a avut linie de fractură undeva la 250 metri şi cale de rulare 400 metri diferenţă de nivel, lungime 800 metri. Victima a suferit leziuni incompatibile cu viaţa din cauza impactului cu stâncile peste care a fost aruncat", a spus Dan Popescu.

În zonă a fost solicitat şi elicopterul SMURD, în speranţa că salvamontistul prins sub avalanşă va putea fi salvat, a transmis ISU Sibiu.

''În această după-masă a avut loc în zona Bâlea o avalanşă. Întrucât informaţiile primite indicau o persoană posibil surprinsă, ISU Sibiu a alocat la faţa locului, în sprijinul Salvamont, o autospecială de stingere, o şenilată şi o ambulanţă SMURD. Totodată, la locul indicat, a fost solicitat şi elicopterul SMURD'', a transmis ISU Sibiu.

Ulterior, Salvamont a anunţat că persoana decedată este angajat la Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu şi nu se afla în timpul serviciului de patrulare.

''Colegii mei au început transportul persoanei decedate către telecabina de la Bâlea Lac, o să încercăm transportul la Bâlea Cascadă pentru predare la IML'', a precizat Dan Popescu.

O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc şi joi, în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, însă atunci nu a fost nimeni rănit, turiştii fiind în acel moment în cabane, informa Salvamont Sibiu.

Meteorologii au avertizat că este risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu. Sub altitudinea de 1.800 de metri este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu.

La Bâlea Lac se menţine cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din România, de 1,7 metri, potrivit meteorologilor.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri