Miza secretizării documentelor în legătură cu protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan inquam octav ganea 3
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul General a cerut pentru a treia oară desecretizarea documentelor de la Ministerul Afacerilor Interne, condus de Carmen Dan, în legătură cu violențele jandarmilor de la mitingul diasporei, din 10 august. În acest context, avocatul Cristian Băcanu a explicat la Digi24 care sunt mizele pentru care aceste documente, care i-ar putea ajuta pe anchetatori, să fie ținute ascunse.

Într-o „audiere” în Comisia de apărare a Senatului, pe tema violenţelor de la protestul din 10 august, ministrul Carmen Dan a susținut că nu a cerut secretizarea documentelor cu privire la modul în care au acţionat jandarmii, ci aşa cere legea în orice structură militarizată.

Eu nu am secretizat absolut niciun document. Este o realitate care derivă din actele normative. În orice stat, nu numai în România, documentele de organizare și planificare a unor structuri militare au un caracter secret. În rest, tot legea spune că, dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate, acel înscris este clasificat. Ca să concluzionez, eu, ca ministru, nu am dispus clasificarea absolut niciunui document dintre cele care au fost solicitate ulterior și de către Parchet. Deci, caracterul clasificat al acestor documente îl dă legea și nu dispoziția ministrului”, a spus Carmen Dan.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea Imparțial, avocatul Cristian Băcanu a explicat care sunt mizele pentru care aceste documente sunt ținute ascunse.

Trebuie să pornim de la faptul că, potrivit legii, procurorii și judecătorii au acces la documentele secretizate fără aviz ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, n.red.). În mod normal, niciun cetățean nu poate avea acces la aceste documente fără ORNISS, cu excepția demnitarilor, a procurorilor și judecătorilor. Numai că, într-un proces penal avem și avocati, care nu sunt scutiți de la avizul ORNISS. Fără el, avocatul nu poate consulta documentele respective. Aici vine partea interesantă. Avocatul poate avea acces la aceste documente fie dacă are avizul ORNISS, fie dacă se permite accesul de către autoritatea care deține documentele, care adispus secretizarea, în acest caz MAI”, a spus Cristian Băcanu.

„Dacă nu sunt desecretizate sau nu e permis accesul, sancțiunea prevăzută de Codul de Procedură Penală constă în faptul că o condamnare nu va putea fi pronunțată în baza acelor documente și informații. MAI și-a secretizat propriile documente și, dacă se va ajunge într-un dosar penal pe rolul instanței, dacă vor fi necesare documentele pentru a se obține condamnari, totul va sta la MAI, la cum arată lucrurile acum. Dacă nu autorizează accesul la cererea instanței, inculpații vor scapa”, a subliniat avocatul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri