C. Ștefănescu l-a apărat pe M. Drăghici, la DNA: „Să te bagi cu bocancii în viața partidului mi se pare un lucru nefiresc”

Data actualizării: Data publicării:
codrin-stefanescu-dna-inquamphotos-octav-ganea (3)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, i-a luat apărarea, luni, în fața DNA lui Mircea Drăghici, pe care procurorii l-au pus sub acuzare că ar fi delapidat de la partid suma de 380.000 euro. Trezorierul PSD este acuzat că dorea să-și cumpere o vilă cu banii primiți de PSD de la stat cu titlu de subvenție.

Codrin Ștefănescu a declarat, luni, că nu este în regulă ca procurorii anticorupție să vadă toate tranzacțiile din ultimii ani ale PSD.

Întrebat dacă, totuși, ar trebui să explice cum sunt cheltuiți banii, pentru că sunt de la stat, secretarul general al PSD a răspuns că da, dar că nu ar dori să facă acest lucru și când vine vorba de DNA.

„Toate partidele politice dau explicații la două instituții: Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi. Credeți-mă, aceste două instituții chiar își fac treaba”, a adăugat el, respingând posibilitatea ca acestea să fie influențate politic într-un fel.

„Aceste două autorități n-au făcut până acum niciun raport urât despre cheltuirea banilor unui partid”, a mai spus Ștefănescu.

Citește și Directorul din AEP care a început să controleze cum a cheltuit PSD banii de la stat, dat afară. Reacția Opoziției

El a mai reproșat DNA că nu ar fi făcut nimic în legătură cu finanțarea campaniei de la PNL și USR.

„Să te bagi cu bocancii în viața partidului internă mi se pare un lucru nefiresc”, a mai spus el.

„Ancheta asta este abuzivă”, a mai spus Ștefănescu despre faptul că procurorii investighează posibile fapte de delapidare de către Mircea Drăghici tocmai din banii PSD.

„Eu, ca pesedist, n-aș vrea să se întâmple lucrul ăsta niciunui partid de opoziție. Dacă se întâmpla lucrul ăsta unui partid de opoziție eu luam primul poziție. Este nefiresc, este ilegal, e pe lângă Constituție și abuziv”, a mai susținut el.

Cu toate că procurorii anchetează faptul că Mircea Drăghici ar fi cheltuit banii partidului ca să cumpere o vilă pentru el, Codrin Ștefănescu a spus că „oportunitatea cheltuirii în campanie o decide partidul politic nu o decide DNA-ul și Parchetul”. „Nu-mi spune el mie că n-ai voie să faci miting la Iași, pentru că noi credem că e oportun să faci miting la Buhuși. Unde face și PNL”, a mai susținut secretarul general al PSD.

Întrebat care ar fi fost oportunitatea ca Mircea Drăghici să-și cumpere o vilă în Pipera din banii PSD, așa cum îl acuză DNA, Codrin Ștefănescu a spus că „astea sunt... astea sunt niște...” , moment în care trezorierul partidului a intervenit și a spus că „sunt niște minciuni absolut incredibile, pe care le rostogoliți pentru ca lumea să înceapă... toate răspunsurile sunt acolo”, el indicând către o mapă cu documente.

„Niște grozăveli inimaginabile”, a mai spus el, negând informațiile publicate de DNA într-un comunicat oficial: „Cum să spună așa ceva? Comunicatul lor nu spune așa ceva.”

La ieșirea de la DNA, Codrin Ștefănescu a anunțat că mai mulți membri importanți ai PSD vor fi chemați la DNA în acest dosar și că PSD ar putea să facă reclamații în acest sens.

Acuzațiile DNA la adresa lui Mircea Drăghici

La începutul lunii aprilie, Mircea Drăghici a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție. El este acuzat de delapidare și folosire a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Potrivit procurorilor, Drăghici „și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil”.

DNA îl suspectează pe Drăghici că a decis să cumpere o clădire în valoare de peste 500.000 euro, pe care să o plătească, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil. Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai spun că, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a început un control privind folosirea subvențiilor de către PSD, „a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri