Surse: Propunerea la CNAS, primită în plic. Cum comentează Dăncilă faptul că Vasile Ciurchea e urmărit penal de DNA

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
vasile ciurchea cnas foto agerpres
Vasile Ciurchea. Foto AGERPRES

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, l-a propus marți, la șefia Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate pe Vasile Ciurchea, în locul lui Răzvan Vulcănescu. Propunerea a fost acceptată și semnată de premierul Viorica Dăncilă. Ciurchea este anchetat de DNA fix pentru nereguli la sistemul informatic al CNAS, din perioada în care a mai ocupat aceasta funcție. “Propunerea a venit în plic”, au spus surse din PSD pentru Digi24.ro.

Numele lui Vasile Ciurchea nu se regăsea inițial în lista scurtă a ministrului printre cei care urmau a fi prezentați premierului pentru șefia CNAS. Aceleași surse suțin ca propunerea a venit „de sus” și că ministrul și-a asumat-o, însă iar fi transmis premierului și problemele pe care acesta le are. Ciurchea a fost anchetat de procurorii DNA pentru nereguli exact la licitațiile pentru cardul de sănătate, incluse în Sistemul Unic Informatizat. Cu toate acestea, premierul Viorica Dăncilă a semnat numirea sa în fruntea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.

Vasile Ciurchea s-a mai aflat de două ori la conducerea CNAS, fiind propus în primul mandat, în 2007, de Eugen Nicolăescu și numit de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, iar în 2014, Ciurchea a fost din nou propus de Nicolae Bănicioiu și numit de Victor Ponta la șefia CNAS.

Cât despre problemele cu sistemul informatic, departamentul IT din CNAS ar fi dat asigurări ca sistemul va fi repornit vineri. Problema principală o reprezintă lipsa unui contract de mentenanță și defecțiunile apărute la serverele prin care este accesată baza de date a pacienților. Ieri a fost scos la licitație, în procedură simplificată, contractul de mentenanță, urmând a fi atribuit în următoarele două zile, astfel încât sistemul să fie repornit vineri, susțin aceleași surse.

Premierul Viorica Dăncilă a spus astăzi, după ședința CEx PSD, că l-a numit pe Ciurchea la conducerea CNAS pentru că este „un profesionist”, chiar dacă a adăugat că nu-l cunoaște.

„Nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domniei sale. Dacă va exista o acuzație, bineînțeles că vom lua măsuri. În momentul în care va apărea cel mai mic lucru care să ateste că dl Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea și acest lucru va fi judecat, cu siguranță vom schimba la CNAS. Dar în momentul acesta avem nevoie de un specialist”, a spus Viorica Dăncilă.

„Nu-l cunosc pe Ciurchea. Nu știu de cine a fost apropiat. Am cerut să fie o nominalizare a unui om care să rezolve problemele din sistem la acest moment”, a adăugat ea.

Întrebată cum comentează faptul că Vasile Ciurchea este urmărit penal de DNA, Dăncilă a răspuns: „E o anchetă în desfășurare, spuneți dvs, dar în urma acestei anchete avem certitudinea că e vinovat, că este o problemă?”.

„Știu că e un profesionist și nu a fost trimis în judecată încă. Va fi trimis în judecată, facem o schimbare”, a adăugat Dăncilă.

Procurorii DNA au început în mai 2016 urmărirea penală față de Ciurchea și alți foști șefi din cadrul CNAS, pentru abuz în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri