Investiție de 10 milioane de euro într-un spital care nu funcționează. Ministrul Sănătății: „Îmi pare rău”

Data publicării:
spital sf spiridon

Una dintre puţinele secţii din România în care ar putea fi trataţi pacienţii cu arsuri grave stă închisă de doi ani. Clinica a fost amenajată în Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi, dar încă nu are aparatură. Pentru aceasta este nevoie ca Ministerul Sănătăţii să aloce 6 milioane de euro.

Pacienţii care vin la spitalul Sf. Spiridon din Iași cu arsuri ar trebui să fie internaţi în clinica specială pentru astfel de cazuri. Secţia stă, însă, închisă de doi ani pentru că nu are echipamente. Spaţiul a fost renovat şi amenajat între 2011 şi 2016. Lucrările au costat 10 milioane de euro şi s-au încheiat cu punerea lacătului pe uşă. Iar specialiştii în chirurgie plastică şi reparatorie depind de bunăvoinţa colegilor din spital, ca să găsească paturi pentru pacienţi sau săli de operaţie.

Clinica de oftalmologie ne-a cedat o bucățică, cei de la ORL o bucățică, cei de la Cardiologie... Ne-am înghesuit”, afirmă Teodor Stamate, Șeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Iași.

Singurele cazuri care pot fi tratate, în acest moment, în Spitalul Sf. Spiridon sunt arsurile care nu depășesc 20% din suprafața corpului pacientului. Aproape zilnic, medicii trimit cazuri la București, Târgu Mureș sau Timișoara.

Îmi vine să plâng când văd ce condiții avem în noua clinică, cu dotare, instalație de filtrare și sterilizare a aerului, care costă enorm, care asigură condiții de îngrijire a marilor arși, altfel oamenii mor cu zile”, spune Teodor Stamate, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Iași.

Conducerea spitalului spune că are nevoie de 6 milioane de euro pentru cumpărarea aparaturii necesare şi că a făcut numeroase intervenţii la Ministerul Sănătăţii pentru a obţine aceşti bani.

Am adus secția clinică reparată și consolidată la acest stadiu, am făcut peste 10 demersuri la nivelul ministerului Sănătății, vizite, solicitări de fonduri. Nu poți să dotezi o secție cu veniturile proprii”, spune Ioan Bârliba, manager Spitalul Sf. Spiridon.

Nu există soluție de urgentare. Trebuie să mergem pe procedurile pe care le-am pornit deja, dar este dezamăgitor și îmi pare rău. Să ai probleme cu paturile, să nu ai unde să transferi Marii Arși, e clar, e vina noastră”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Doar la finalul anului trecut, cinci oameni care suferiseră arsuri grave au murit pentru că medicii ieşeni nu i-au putut trata iar alte centre din ţară nu aveau locuri libere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri