Cât te costă să schimbi volanul de pe partea dreaptă pe partea stângă

Data publicării:
masina

Ministrul Transporturilor a semnat un ordin prin care interzice circulaţia în România pentru vehiculele cu volan pe dreapta, cumpărate din afara Uniunii Europene. Specialiştii de la Registrul Auto vor să extindă regula şi pentru cele din spaţiul comunitar. Mai exact, la prima inspecţie tehnică periodică vor fi respinse, dacă nu îşi schimbă volanul pe partea stângă. Procedura poate costa şi 4.000 de euro, în funcţie de modelul maşinii.

-Va trebui să schimbăm coloana de direcţie, planşa de bord, elementele de comandă de pe feţele uşilor şi blocurile optice.

Această procedură ar putea deveni obligatorie începând de anul viitor pentru deţinătorii de maşini cu volan pe partea dreaptă, aduse în ţară din Uniunea Europeană.

Gheorghe Dincă, director general RAR: Ne dorim ca după ce îşi fac actele premergătoare înmatriculării, la prima prezentare la inspecţia tehnică, să îşi mute postul de conducere pe partea stângă. În momentul de faţă, singura condiţie impusă la omologare este schimbarea farurilor. După ce primesc cartea de identitate și doresc o altă modificare care necesită completarea cărţii de indentitate, are obligaţia şi în acest moment să mute volanul de pe partea dreaptă pe partea stângă.

Costurile pentru aceste modificări variază în funcţie de model, însă pot ajunge şi până la 4.000 de euro.

Cristi Preoteasa, director vânzări auto: De foarte multe ori, valoarea asta înseamnă mai mult decât valoarea maşinii. Este o procedură foarte complexă, se schimbă cam tot ce înseamnă direcţie, elemente de comandă, bordul...

Reflexele şoferilor diferă, în funcţie de tipul de maşină pe care îl conduc, fapt ce ridică riscul accidentelor , avertizează specialiştii.

Sorin Ene, pilot: Este o chestie de percepţie, ca şi cum am avea două imagini opuse, în oglindă. Cei care conduc mașini cu volan pe partea dreaptă au găsit o metodă care ei cred că e foarte bună, să pregătească depăşirea din timp, pe o distanţă mult mai mare, pentru că ai vizilibate, dar nu s-au gândit că îi pun în pericol pe cei car vin din spate.

Din 2015, peste 50.500 de maşini cu volan pe partea dreaptă au fost înmatriculate în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri