Ziua și greșelile de exprimare ale membrilor Guvernului. Protagonist: chiar ministrului Culturii

Data actualizării: Data publicării:
ivascu

Şirul de gafe și greșeli de exprimare ale membrilor Guvernului pare să nu se mai oprească. Vineri a fost rândul ministrului Culturii. George Ivaşcu și-a prezentat bilanțul după țase luni de mandat. Timp de 20 de minute a citit realizările, dar lectura s-a dovedit a fi dificilă. A făcut mai multe greşeli de pronunţie şi dezacorduri, ceea ce este surprinzător, dat fiind că ministrul este de profesie actor.

Cuvântul „DIGITIZARE” (care, de altfel, nu există în DEX, termenul acceptat este „digitalizare”) i-a dat cel mai mult de furcă:

Digitizarea în cultură și barometrul cultural”

„Proiectul vizează digidizarea patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT”.

„Însemnând digizizarea patrimoniului existent”.

Au urmat apoi dezacorduri:

O altă grupă de programe cu finanțări nerambursabile sunt cele în valoare de doisprezece milioane de euro”.

„În vederea finanțării a cel puțin șapte clădiri monument istorici”.

Și apoi bâlbâieli și greșeli de pronunție:

„Un program de importanță covâlșitoare este sezonul România - Franța”.

„Dincolo de implicarea în stabilirea unor prorități și teme, în jurul căruia (corect: cărora) va fi articulat proiectul României pentru președenția (corect: președinția) Consiliului”.

Radu Paraschivescu: „Surprinzător din partea unui om de cultură”

Scriitorul Radu Paraschivescu spune că trebuie făcută distincția între gafă și greșeala de exprimare. Gafă este cea a ministrului apărării cu rachetele balistice de la Deveselu sau cea a premierului Viorica Dăncilă, care a încurcat capitala Kosovo cu cea a Muntenegrului. În alte cazuri, însă, e vorba de greșeli de pronunție, uneori făcute din cauza tracului sau a condițiilor din jur, sau de greșeli gramaticale, unde vina trebuie căutată în altă parte. Totuși, scriitorul este surprins de mulțimea greșelilor pe care le-a făcut ministrul Culturii, George Ivașcu, de profesie actor:

„Această suită de greșeli de exprimare și pronunție este surprinzătoare din partea unui om care în mod normal n-ar trebui să aibă trac și care ar trebui să aibă dezinvoltură în exprimare și ar trebui să poată vorbi liber chiar, pentru că domnia sa este actor, nu este numai manager. Înainte de a fi manager este actor și ca actor nu cred că citești de pe foaie. Sau mă rog, când faci cunoștință cu rolul, da, dar când ești pe scenă, își spui rolul și-l nuanțezi și convingi, captezi publicul. Or, mă așteptam din partea unui om de cultură, a unui demnitar în ale culturii la un discurs mai periat și curățat de scamele astea de exprimare, care sunt multe, sunt surprinzător de multe. Digidizare...bănuiesc că are legătură cu postul nostru de televiziune, nu-mi închipui că se leagă de altceva...Președenție este o contaminare dinspre premier, adică, mă rog, omul a plecat în concediu, dar scăpările au rămas și au fost preluate, există deja un model demn de imitat, se vede treaba...(...) E inadmisibil să ne întoarcem la nivelul de subeducație din anii 80”, a comentat la Digi24 scriitorul Radu Paraschivescu, realizatorul emisiunii „Pastila de limbă”. Urmăriți-i în materialul video de mai jos întreg comentariul pe care l-a avut în emisiunea „Imparțial” pe marginea gafelor și greșelilor frecvente ale membrilor Guvernului:

Citiți și: 

Încă o gafă a Guvernului Dăncilă. Declarație gravă a ministrului apărării, Mihai Fifor

Festivalul greșelilor, la Palatul Victoria. Cele mai controversate momente

Gafa Vioricăi Dăncilă din mesajul transmis de Ziua Imnului Național

VIDEO | Dăncilă, gafă în timpul vizitei oficiale în Muntenegru: A confundat capitala Podorița cu Priștina, capitala Kosovo

VIDEO. Dăncilă, o nouă gafă. Cum a rostit-o, paharul omologului macedonean s-a spart

O nouă declarație controversată în Guvern. Daea: Porcii, sacrificați ca la Auschwitz

 

Gafe tot mai grave ale premierului Dăncilă. Ce urmări ar putea avea acestea, în opinia analiștilor

Radu Paraschivescu: Nu orice om îi este jenă

C. Pîrvulescu, despre gafele lui Dăncilă: „Premierul devine un personaj de desene animate”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri