C. Pârvulescu, despre gafele lui Dăncilă: „Premierul devine un personaj de desene animate”

Data publicării:
dancila in munetenegru

Politologul Cristian Pârvulescu consideră că șirul lung de gafe făcute de premierul Viorică Dăncilă riscă să slăbească încrederea partenerilor străini în România, dar nu crede că erorile comise de premier ar putea atrage o retragere a sprijinului oferit de Liviu Dragnea sau de ALDE. 

„Pentru un politician care a avut o carieră europeană și dorește să o aibă, diferența între Kosovo și Muntenegru este importantă. Poate mulți dintre cei care ne privesc azi nu puteau să facă diferența între Priștina și Podgorița, dar nu e vorba de un premier. E un politician de profesie, nu poate să facă această confuzie, mai ales un premier aflat în vizită oficială într-un stat”, a declarat politologul în emisiunea „Jurnalul de Seară”, la Digi24. 

Cosmin Prelipceanu: Și atunci ce s-a întâmplat acolo?

Cristian Pârvulescu: „Vor spune că emoțiile sunt de vină. Dar un politician care e pradă permanent emoțiilor e o problemă. Și deciziile pe care le ia s-ar putea să fie sub imperiul emoțiilor. Și mai grav este că urmează greșeala de Ziua Drapelului. Acea greșeală nu știu dacă i se datorează doamnei Dăncilă, pentru că a fost făcută pe site.

Deci și echipa cu care lucrează pare predispusă la astfel de erori, confunzii, care nu fac decât să adâncească impresia că doamna Dăncilă are mari probleme de exprimare, face erori, gafe politice și mulți se întreabă dacă nu dovedește o lipsă de competență în ceea ce privește conducerea guvernului. Cea mai puternică funcție formală din această țară este cea de premier, exercitată de doamna Dăncilă. Că informal e domnul Dragnea cel care conduce e altă problemă.

Evident, domnul Dragnea va atrage consecințe politice din acest lucru. Deja avea o poziție fragilă după sentința dată de Înalta Curte, iar acum lumea va vedea și lipsa de capacitate a guvernului Dăncilă, un semn de slăbiciune a lui Dragnea. Își mai permite Dragnea să renunțe la doamna Dăncilă după toate aceste erori? Nu.

Nu în acest context. Ne putem întreba dacă ALDE își va retrage sprijinul constatând că imaginea României este afectată? În orice caz, premierul României devine un personaj de desene animate, ca Donald Trump. Și nu e o comparație fericită. ALDE nu își permite să retragă sprijinul în acest moment. Încă nu au terminat lupta cu justiția. Nu au trecut toate legile.”

Politologul mai spune că toate ambasadele vor comunica mai departe gafa comisă de premierul Dăncilă în vizita din Muntenegru, iar acest lucru riscă să afecteze percepția partenerilor străini despre România. „Vor ajunge la concluzia că România nu este condusă de persoana cea mai competentă”, avertizează Pârvulescu. 

Cristian Pârvulescu: „Relațiile dintre Macedonia și Kosovo nu sunt ca cele dintre Serbia și Kosovo. Dacă spunea la Belgrad că e Priștina, probabil ar fi fost manifestații de stradă. Niciun politician român nu ar fi ajuns la Priștina. România nu recunoaște Kosovo.

Există doar câțiva parteneri care au probleme asemănătoare României. De exemplu, Spania. Dar majoritatea statelor europene recunosc. Deci numai state care au oarecare probleme nu recunosc Kosovo. Are mai puțină importanță acest lucru.

Problema e că mecanismul de selecție din interiorul PSD pentru ocuparea funcțiilor nu mai funcționează. PSD a dat și premieri capabili. Doamna Dăncilă este de departe figura cea mai ștearsă, deși după ce i-am văzut pe Grindeanu și Tudose nu credeam că se poate mai rău.

În cazul cu capitalele, situația este greu de acceptat. Cu diplomație și delicatețe, autoritățile macedonene au încercat să treacă peste. Însă toate cancelariile din lume vor afla. Ambasadele lor vor comunica această eroare. Dincolo de zâmbet, vor ajunge la concluzia că România nu este guvernată de persoana cea mai competentă.

Nu vorbim despre o mare vorbitoare. Nici Theresa May, nici Angela Merkel nu sunt. Dar nu fac parte din aceeași categorie. România nu se întărește. Partenerii străini vor spune: cu cine discutăm? Are sens să mergem în vizită la București?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri