PNL a decis pe cine propune la şefia Ministerului Culturii. Povestea demisiei lui Daniel Barbu

Data publicării:
ministerul culturii - 130521-Mediafax Foto-Catalina Filip

Liberalii au căzut de acord asupra numelui pe care îl vor propune premierului Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Culturii, susţin surse din Uniunea Social Liberală. Daniel Barbu a renunţat la portofoliu la o zi după ce preşedintele Partidului Naţional Liberal i-a cerut demisia de onoare.

Potrivit unor surse din Uniunea Social Liberală, propunerea liberalilor pentru noua conducere a Ministerului Culturii ar fi Gigel Sorinel Ştirbu. Decizia ar fi fost luată joi seară în cadrul unei şedinţe restrânse a coaliţiei.

Gigel Sorinel Ştirbu are 42 de ani şi a finalizat studii de teologie la Craiova. Ales deputat în circumscripţia electorală nr. 30 Olt, colegiul uninominal nr.6, el este în prezent preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor şi a fost în 2007 şi secretar de stat în ministerul pe care ar urma să îl conducă. El a fost numit în acea funcţie de premierul de atunci, liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

Un alt nume vehiculat zilele acestea pentru preluarea portofoliului a fost cel al deputatului PNL Vlad Nistor.

Urmează ca liberalii să facă propunerea către premierul Victor Ponta, iar de aici, să plece către preşedintele Traian Băsescu.


Povestea demisiei lui Daniel Barbu

Daniel Barbu a demisionat joi, după ce a fost aspru criticat pentru o serie de declaraţii făcute săptămâna trecută, când a spus că sumele alocate bolnavilor de HIV-SIDA sunt mult mai mari în raport cu bugetul alocat programelor Ministerului Culturii:

La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a declarat sâmbătă ministrul Barbu, citat de Gazeta de Sud.

Contactat de Digi24, Daniel Barbu a declarat că această comparație privind banii alocați Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și banii ministerului Culturii a fost „nefericită”: „Am spus doar că Programul de prevenire și tratament HIV/SIDA are o sumă care e jumătate din toate programele Ministerului Culturii. Explicam unui public de oameni de cultură care mă întrebau despre finanțarea unor programe culturale. Regret profund dacă această declarație scoasă din context a lezat sensibilitatea cuiva, nu asta a fost intenția mea”, a spus Daniel Barbu într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Acesta a adăugat că nu a spus că Programul HIV/SIDA primește prea mulți bani. „Am făcut o comparație. Recunosc, e nefericită și atâta tot”, a punctat Barbu. „Profit de oportunitatea pe care mi-ați dat-o să transmit scuzele mele, părerea de rău pentru faptul de a fi lezat sensibilitatea celor care s-au considerat lezați de această afirmație a mea, pe care o regret și îmi cer scuze pentru a fi făcut-o”, a adăugat ministrul Culturii.

Reacţia preşedintelui PNL a fost promptă: „Astfel de declaraţii generează demisia”, a spus Crin Antonescu.

Pentru preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, scuzele ministrului sunt inutile. „Nu ne-a interesat foarte mult demisia dumnealui. Ne-a interesat legat de subiectul HIV/SIDA ca problematica programului de tratament să fie tratată corect în guvern, să se găsească resursele necesare ca sa existe tratament”, a spus Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.

Un prim scandal în mijlocul căruia a fost prins Daniel Barbu s-a produs pe 30 septembrie. Susţinerea lui pentru exploatarea aurului la Roşia Montană printr-o metodă controversată i-a atras multe antipatii. La Cluj-Napoca, de exemplu, a fost atacat cu roşii.

Ministrul Daniel Barbu a cunoscut furia ecologiştilor şi la Bucureşti. Pe 18 octombrie, mai mulţi activişti l-au înconjurat pe o stradă din Centrul Vechi, iar unul dintre ei i-a spart geamul din spate al maşinii.

Cultura pare să fie un domeniu care poartă ghinion liberalilor, gafa lui Daniel Barbu completând galeria incidentelor nefericite care au dus la demisii. Mircea Diaconu a renunţat anul trecut la scaunul de ministru după ce a fost declarat incompatibil cu demnităţile publice. În urmă cu câteva luni, Andrei Marga a demisionat de la conducerea Institutului Cultural Român, lăsând ca moştenire o declarație savuroasă despre „calorifer” care, în opinia domniei sale, este o invenţie românească ce ar trebui promovată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri