VIDEO A 22-a zi de manifestaţii şi al treilea marş în Capitală pentru Roşia Montană. Primele incidente

Data publicării:
protest-8

A 22-a zi de proteste faţă de proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Roşia Montană a adunat peste 15.000 de manifestanţi în Capitală, într-un marş care a blocat succesiv mai multe bulevarde. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara, Alba Iulia şi Iaşi, dar şi în străinătate.

Manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au făcut zgomot cu tamburine şi peturi cu pietricele. De data aceasta însă, înainte de sfârşitul manifestaţiei, unul dintre protestatari a fost ridicat de o maşină a Poliţiei Rutiere.

Oamenii au ieşit în stradă şi la Cluj-Napoca. Peste 3000 de protestatari au ocupat Piaţa Lucian Blaga timp de câteva ore. Oamenii s-au aşezat pe şosea şi au blocat traficul în faţa Casei de Cultură a Studenţilor. Însă pentru început, circa 1000 de protestatari au început cu un marş prin cartierele Mănăştur şi Plopilor, timp în care numărul celor care au scandat „Uniţi salvăm Roşia Montană” a continuat să crească. La protest a luat parte şi soţia primarului din Cluj-Napoca, nefiind prima dată când aceasta este prezentă la astfel de acţiuni.

Şi diaspora s-a mobilizat încă o dată: în mai multe oraşe din Europa, românii au organizat manifestaţii prin care au cerut guvernului de la Bucureşti să renunţe la proiect. La Berlin de exemplu, numărul participanţilor a fost modest în comparaţie cu protestele din ţară, însă manifestanţii spun că sunt hotărâţi să nu renunţe.

La Berlin, mai multe zeci de manifestanţi au intervenit chiar în timpul dezbaterii Digi24 privind alegerile din Germania.

Este a patra duminică în care români de la Berlin au strigat lozinci, deopotrivă în limba maternă, cât şi în cea adoptivă, împotriva exploatării metalelor rare de la Roşia Montană. „Încercăm să arătăm că şi diaspora este alături” de protestatarii din ţară, a spus unul dintre participanţi.

Vreau să transmit celor din România că suntem alături de ei, suntem împotriva proiectului, împotriva legii care face din statul român un interes al unei companii, nu al cetăţenilor, vrem ca împreună cu ei sa salvăm Roşia Montană”, a declarat un alt român din Berlin. „Proiectul este de 15 ani pe masa politicienilor, am ajuns la momentul în care trebuie să creăm o lege pentru Roşia Montană? Mi se pare absurd”, a spus un alt participant la protest.

În afară de Berlin, manifestaţii au avut loc simultan duminică la Paris, Tokyo, Praga, Madrid sau Budapesta, iar sâmbătă, şi la Praga.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri