Cine a fost cel mai bun primar al Capitalei? Ce spun bucureștenii

Data actualizării: Data publicării:
Bucureștean dezamăgit de promisiunile electorale ale primarilor din ultimii 30 de ani
Bucureștean dezamăgit de promisiunile electorale ale primarilor din ultimii 30 de ani Foto: captură TV

Timpul trece, alegerile se apropie, iar campania electorală e deja vizibilă. Se vede și se aude în fiecare zi. Prima mare miză: localele. Cea mai mare miză la locale: Primăria Capitalei. Sunt cei mai mulți bani la mijloc, e cea mai eficientă rampă de lansare pentru Președinție. În ultimii 30 de ani la Primăria Capitalei s-au perindat politicieni care au ajuns președinți sau premieri, în timp ce unii au căzut în uitare. Unele opțiuni electorale par de neimaginat acum. 

Cine au fost primari în București

Gabriela Firea e primar al Capitalei de aproape 4 ani și ar vrea să mai fie încă pe atât. I se spune, printre altele, „primarul-voucher”. Explicația: sumedenia de programe prin care a acordat vouchere și stimulente financiare locuitorilor Capitalei. Gabriela Firea spunea, recent, că „porecla” o măgulește.

Tot de numele Gabrielei Firea se leagă înființarea companiilor municipale, companii care au fost înființate de ea și desființate de tribunal.

Înaintea ei, primar general a fost Sorin Oprescu. A câștigat două mandate, dar al doilea i-a fost întrerupt brusc de un arest preventiv, care a dus la suspendarea din funcție. E primarul judecat și condamnat la închisoare pentru  de luare de mită.  

Adriean Videanu este faimos pentru afacerile cu borduri. Pe vremea când era primar al Capitalei, a decis să înlocuiască bordurile din Capitală cu unele noi. O decizie teoretic administrativă, care s-a dovedit a fi o afacere foarte bună pentru firma familiei sale.

Traian Băsescu a avut un mandat de primar între 2000 și 2004. L-a căștigat și pe-al doilea, dar a renunțat pentru Cotroceni, unde a stat 10 ani. Cât a fost primar, s-a războit cu maidanezii. Și cu Brigitte Bardot s-a certat. Actrița a venit val-vârtej la București, mânioasă că primarul Băsescu vrea eutanasierea câinilor fără stăpân.

Sunt generații întregi care pe domnul acesta îl știu din emisiuni și publicații tabloide. Dar să știți că înainte de a fi un faimos dependent de păcănele, Viorel Lis chiar a fost primar geeral la București. Patru ani! Din 1996 până în 2000.

Și Victor Ciorbea a fost primarul Capitalei. L-a învins pe Ilie Năstase, tenismenul. Dar nici el n-a stat mult la Primărie: a câștigat alegerile în iunie 1996 și, la finalul aceluiași an, a renunțat la funcția de primar pentru cea de premier.

Dacă am tot dat timpul înapoi, n-aveam cum să nu ajungem și la Crin Halaicu. E primul primar ales pe care l-a avut Bucureștiul după Revoluție. Și el a vrut borduri noi în tot orașul, și el e dat naștere multor controverse din această cauză. Dar a avut și așa-numita afacere cu parcările: a semnat un contract prin care, practic, a acordat unei firme un dubios și foarte îndelungat monopol pentru administrarea parcărilor din București.

În fine, anul 1990. A fost cel mai bizar:  atunci, Bucureștiul a avut 3 primari, toți din Frontul Salvării Naționale: Dan Predescu, Ștefan Ciurel și Nicolae Oproiu.

Ce își amintesc bucureștenii despre primarii de după Revoluție

O echipă Digi24 a întrebat bucureştenii cine li se pare cel mai competent primar al Capitalei din ultimii 30 de ani. Paisprezece edili s-au perindat la Primăria Capitalei de la Revoluţie încoace. Numele lor abia au rămas în memoria oamenilor, iar despre realizările unor primari îşi mai amintesc doar câţiva nostalgici.

„Nu consider că au fost prea mulți buni. Nu au făcut prea multe, au început să facă doar când veneau alegerile, în rest, au stat degeaba.  N-au făcut prea multe schimbări chiar atât de bune, deci sper să vină acum cineva chiar bun”, spune un tânăr.

„Cred că Băsescu. Pentru că a avut multe facilități, acum ne cam împiedicăm. Pentru că știe mersurile lucrurilor, știe cum să așeze ordinea în Primărie”, spune o tânără care și-ar dori să-l vadă din nou edil pe fostul președinte.

„Nu am o părere, sincer să fiu” - răspunde un alt tânăr.

„Omul muritor n-are putere să îndrume oamenii. Eu, ca mamă, nu pot un copil să îl îndrum, dar mai ales ei! Nu are nicio putere, fiecare e pentru el” - rezumă o femeie.

 „Cred că această doamnă Firea”, este de părere un bărbat. „Prin implicare, prin tot, s-a mai văzut ceva, s-a mai înverzit. Fiind și mamă de copii, cred că ține și la... că nu le-a făcut pe toate, asta este!”

„Nimeni nu e bun atâta timp cât nu face nimic pentru București” - punctează o femeie.

„Eu nu știu nici care e actualu', așa că...” - spune cu sinceritate un tânăr.

„Cu niciunul nu sunt mulțumit, așa că mi-e greu să spun. Adică mi s-au părut toți slabi. Pot să fac un clasament al celor slabi: poate doamna Firea prima, Oprescu și Băsescu” - declară un tânăr pe bicicletă.

Concluzia e trasă de un bărbat trecut de prima tinerețe: „Ceea ce se întâmplă... nu mai îmi arde de niciun vot, vă spun: de 30 de ani m-am săturat. Promisiuni! Cine vine zice că face, nu mai ne interesează. Iarăși, după o lună-două, iarăși, începe aceeași lozincă. Sincer, cred că toată lumea același lucru spune: ne-am săturat de promisiuni. Fac să se afle în treabă”.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri