Călin Popescu Tăriceanu și-a dat demisia din ALDE

Data actualizării: Data publicării:
calin popescu tariceanu
Călin Popescu Tăriceanu Foto: InquamPhotos/George Călin

Un comunicat al ALDE anunță, luni seara, demisia președintelui acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier al României conducea partidul din 2015, de când l-a înființat.

Decizia este explicată prin faptul că partidul se pregătește să fuzioneze cu PRO România, partidul lui Victor Ponta.

Protocolul de fuziune între ALDE și PRO România a fost aprobat de conducerea partidului în data de 8 octombrie, urmând să fie validată la Congresul extraordinar ce va avea loc în data de 8 noiembrie.

„Procedurile pentru organizarea alagerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie. Prevederile legale in cazul fuziunii a două partide obligă ALDE și PRO România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegației Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu PRO România implică obligația tuturor candidaților la alegerile parlamentare să candideze pe lista PRO România. Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calității de membru de partid PRO România. Această obligatie revine tuturor membrilor ALDE care urmează să candideze la alegerile parlamentare și îl vizează inclusiv pe președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu”, se arată în comunicatul ALDE.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a fost înființat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016, clasându-se pe poziția a treia, după Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. În urma alegerilor parlamentare din același an, ALDE a reușit accederea în Legislativul român, obținând 29 de locuri (9 membri ai Senatului, 20 de membri ai Camerei Deputaților). După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliție de guvernare împreună cu Partidul Social Democrat.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, ALDE a obținut sub 3 la sută din voturi, iar PRO România puțin sub 5 la sută.

Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă pragul de 5%.

Conducerile PRO România și ALDE au decis, la 8 octombrie, fuziunea dintre cele două partide. La alegerile parlamentare, candidații ALDE se vor regăsi pe lista PRO România, iar noul partid se va numi Pro România Social Liberal, a anunțat Victor Ponta.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri