Ce spune președintele CCR despre data alegerilor: „Desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”

Data actualizării: Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Valer Dorneanu a declarat joi seara că alegerile trebuie să aibă loc la o dată stabilită de Parlament, și nu de Guvern. „Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate”, a spus Dorneanu. În cazul în care se întârzie, și legea va intra în vigoare după desfășurarea scrutinului derulat la data stabilită de Guvern, președintele CCR a declarat că „alegerile desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”.

„Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate. Parlamentul trebuie să dea o lege să stabilească data scrutinului. Parlamentul este organismul suprem, nu Guvernul. Legea primează unei hotărâri de Guvern. Parlamentul e organul reprezentativ și legiuitor suprem”, a declarat Valer Dorneanu la Antena 3.

„Văd că domnul prim-ministru vrea să controleze el Parlamentul. Nu pot să fac specualții privind data când va intra în vigoare legea pe care am considerat-o constituțională”, a mai spus președintele CCR.

Întrebat ce se întâmplă dacă legea va intra în vigoare după desfășurarea scrutinului, Valer Dorneanu a declarat: „Alegeri desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”.

Augustin Zegrean: Desfăşurarea alegerilor parlamentare pe data de 6 decembrie - la mâna preşedintelui Iohannis

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat că alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 6 decembrie doar dacă preşedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, ca urmare a încetării mandatului senatorilor şi deputaţilor aleşi în anul 2016, şi dacă Parlamentul nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinului.

Curtea Constituţională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, arătând în document că hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituţionalitate, respectiv legea adoptată de Parlament.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri