Live

Reacția scriitoarei Herta Muller după ce a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor

Data actualizării: Data publicării:
Herta Muller Foto: Gulliver/ Getty Images

Herta Muller, scriitoarea de origine română, laureată a premiului Nobel pentru literatură, numeşte „un teatru absurd” decizia de a fi suspendată din Uniunea Scriitorilor, pentru că nu şi-a plătit cotizaţia. Iar argumentul e unul simplu: Herta Muller nici măcar nu ştia că face parte din Uniune, darămite că trebuie să achite o cotizaţie.

„Nu am ştiut că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat oare asta? Nici măcar vreo cerere să plătesc cotizaţia nu am primit. Când trăiam încă în România, urma să fiu primită în Uniunea Scriitorilor, dar mi-am condiţionat intrarea în Uniune de cea a lui William Totok (din Grupul de Acțiune Banat n.r.). Pentru că el nu a fost acceptat, nu am mai intrat nici eu. De atunci nu am mai avut niciun contact cu organizaţia. Nici nu mi-am mai exprimat vreodată dorinţa să devin membru al Uniunii. Cum poate fi numit acest teatru absurd? Înregimentare cu forţa, ca pe vremuri? Cineva ia o decizie peste capul meu şi apoi mă trage la răspundere pentru ea. În orice caz, o acţiune democratică nu este”, a declarat Herta Muller pentru presa germană.

Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru Literatură pe 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizaţiei, ceea ce înseamnă că scriitoarea îşi pierde anumite drepturi, printre care cel de a vota sau de a candida pentru o funcţie în USR, a explicat pentru News.ro, scriitorul Mircea Mihăieş, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu

Klaus Iohannis va primi premiul "Franz Werfel" pentru drepturile omului pentru modul în care a sprijinit minoritățile

A murit Anne Perry, criminala devenită scriitoare de romane polițiste. În adolescență a ucis-o pe mama prietenei ei

Primul scriitor cunoscut al lumii a fost o femeie. Cine era prințesa mesopotamiană care compunea poezii cu mult înainte de Homer

Partenerii noștri