Live

Al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina a strâns mii de oameni la Londra. Șase persoane au fost arestate

Data actualizării: Data publicării:
La cel de-al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina protestatarii au defilat cu „Micuţa Amal”, o păpuşă uriaşă care reprezintă o fetiță de 9 ani care a plecat de la granița turco-siriană pentru a ajunge în Anglia, la mama ei, și este un simbol al copiilor refugiați. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile Londrei, la al șaptelea Marș Național pentru Palestina. Protestatarii au defilat cu păpușa simbol Amal și au cerut încetarea imediată a focului în Gaza. Trei din cele șase persoane arestate sunt suspectate că susțin organizații interzise, relatează PA Media/dpa, preluate de Agerpres.

Aproximativ 1.700 de poliţişti au patrulat în capitala britanică în timp ce marşul se îndrepta spre Piaţa Parlamentului.

Trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de susţinere a unei organizaţii interzise, ceea ce constituie o infracţiune în conformitate cu Legea privind terorismul, în timp ce două arestări au fost efectuate pentru „pancarte ofensatoare”. O a şasea arestare a fost făcută pentru posesie de autocolante care urmau să fie folosite pentru comiterea de infracţiuni.

Marș Național pentru Palestina la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Protestul, parte a unei zile globale de acţiune care a implicat 30 de ţări, a avut loc după ce Marea Britanie şi SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva bazelor houthi din Yemen. Gruparea rebelă susţinută de Iran a vizat în mod repetat transportul maritim comercial în Marea Roşie în contextul războiului declanşat de Israel împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie 2023.

Mai mulţi protestatari au făcut referiri la acţiunea militară americano-britanică, iar deputata laburistă pentru circumscripţia Coventry South, Zarah Sultana, a descris atacurile aeriene ca fiind „ruşinoase, deplorabile şi mai mult decât inacceptabile”, adăugând că acestea „nu au fost în numele nostru”.

Printre ceilalţi vorbitori prezenţi s-au numărat fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn şi preşedinta Sinn Fein din Irlanda, Mary Lou McDonald, care a cerut o „încetare imediată şi permanentă a focului”.

Marș Național pentru Palestina la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Husam Zomlot, ambasadorul palestinian în Marea Britanie, a acuzat guvernul britanic de „complicitate” cu Israelul. El a felicitat Africa de Sud pentru că a intentat un proces de genocid împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

La cel de-al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina manifestanții au defilat cu micuţa Amal, o păpuşă uriaşă a unui copil refugiat sirian, care s-a alăturat unui grup de copii palestinieni. Păpuşa de 3,5 metri a devenit un simbol internaţional al drepturilor omului după ce a călătorit 8.000 de kilometri de la graniţa turco-siriană până la Manchester în iulie 2021.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo s-a dus la ”bătaia greilor”, dar nu se aștepta la așa ceva. Ce a pățit după ce a intrat în sală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia acuză Marea Britanie că e un „participant de facto” în războiul din Ucraina

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie „un apel de trezire la realitate”. Avertismentul unui ministru britanic

Aproape jumătate din toți banii murdari ai lumii trec prin Londra și teritoriile britanice de peste mări

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie

Partenerii noștri