Al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina a strâns mii de oameni la Londra. Șase persoane au fost arestate

Data actualizării: Data publicării:
National March for Palestine
La cel de-al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina protestatarii au defilat cu „Micuţa Amal”, o păpuşă uriaşă care reprezintă o fetiță de 9 ani care a plecat de la granița turco-siriană pentru a ajunge în Anglia, la mama ei, și este un simbol al copiilor refugiați. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile Londrei, la al șaptelea Marș Național pentru Palestina. Protestatarii au defilat cu păpușa simbol Amal și au cerut încetarea imediată a focului în Gaza. Trei din cele șase persoane arestate sunt suspectate că susțin organizații interzise, relatează PA Media/dpa, preluate de Agerpres.

Aproximativ 1.700 de poliţişti au patrulat în capitala britanică în timp ce marşul se îndrepta spre Piaţa Parlamentului.

Trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de susţinere a unei organizaţii interzise, ceea ce constituie o infracţiune în conformitate cu Legea privind terorismul, în timp ce două arestări au fost efectuate pentru „pancarte ofensatoare”. O a şasea arestare a fost făcută pentru posesie de autocolante care urmau să fie folosite pentru comiterea de infracţiuni.

National March for Palestine
Marș Național pentru Palestina la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Protestul, parte a unei zile globale de acţiune care a implicat 30 de ţări, a avut loc după ce Marea Britanie şi SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva bazelor houthi din Yemen. Gruparea rebelă susţinută de Iran a vizat în mod repetat transportul maritim comercial în Marea Roşie în contextul războiului declanşat de Israel împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie 2023.

Mai mulţi protestatari au făcut referiri la acţiunea militară americano-britanică, iar deputata laburistă pentru circumscripţia Coventry South, Zarah Sultana, a descris atacurile aeriene ca fiind „ruşinoase, deplorabile şi mai mult decât inacceptabile”, adăugând că acestea „nu au fost în numele nostru”.

Printre ceilalţi vorbitori prezenţi s-au numărat fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn şi preşedinta Sinn Fein din Irlanda, Mary Lou McDonald, care a cerut o „încetare imediată şi permanentă a focului”.

Thousands Of People March For Palestine In Central London - 13 Jan 2024
Marș Național pentru Palestina la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Husam Zomlot, ambasadorul palestinian în Marea Britanie, a acuzat guvernul britanic de „complicitate” cu Israelul. El a felicitat Africa de Sud pentru că a intentat un proces de genocid împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

La cel de-al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina manifestanții au defilat cu micuţa Amal, o păpuşă uriaşă a unui copil refugiat sirian, care s-a alăturat unui grup de copii palestinieni. Păpuşa de 3,5 metri a devenit un simbol internaţional al drepturilor omului după ce a călătorit 8.000 de kilometri de la graniţa turco-siriană până la Manchester în iulie 2021.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri