Live

Trucuri pentru moderație. Mihaela Bilic: „Dacă ar fi după mintea noastră, am mânca până am crăpa. Mintea nu simte”

Data actualizării: Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic

În special de Sărbători, avem mari șanse să ne trezim în fața unei mese pline cu bunătăți. Ce facem, cum reacțioanăm? Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne dă câteva ponturi pentru a mânca ce e mai bun de pe masă.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Avem nevoie de câteva trucuri. Mă trezesc în fața unei mese pline cu de toate. Merg la părinți, la prieteni... Multe bucate delicioase pe masă, ai mânca din toate...

Mihaela Bilic, medic nutriționist: O altă strategie, pe lângă aceea de a-ți antrena toleranța la foame, este să mănânci cu simțurile.

Tot ce înseamnă relație cu mâncarea s-a mutat în mintea noastră, mintea este insațiabilă, ea nu are senzațiii, nu simte, ea are doar idei, gânduri... Dacă ar fi după mintea noastră, am mânca până am crăpa. Pentru că mintea nu simte.

În contextul ăsta, singurul care ne poate proteja în fața ispitelor culinare este, culmea, tot corpul nostru.

În ce fel? Folosind cele 5 simțuri să evaluăm mâncarea. Este un lucru interesant și în același timp amuzant – mâncarea nu este așa de bună cum proiectăm noi cu capul că este - și, culmea, dacă o mâncăm cu simțurile, toată această impulsivitate alimentară dispare, pentru că este foarte greu să mănânci folosindu-ți simțurile.

Avem văz, auz, miros, gust și atingere. Ne dăm seama că toată atenția trebuie să fie în farfurie. Tu mănânci pe pilot automat, proiectând ideea că „îți plac sarmalele”, ca „îți place salata beuf”, dar uitând să guști fix preparatul pe care îl ai în farfurie.

Ne ignorăm mult simțurile și mâncăm mult „ca proștii”.

Dacă tot avem o masă mare - este foarte practic și foarte funcțional -, vă recomand să luați o farfurie mare, puneți pe ea din toate produsele, tocmai să nu lăsăm mintea să spună că am lăsat ceva.

Luăm acea farfurie, gustăm cu adevărat preparatele, și, ulterior, ne dăm aceată îngăduință de a ne reservi cu un lucru care a fost cu adevărat delicios.

Ce vom constata cu surprindere? Toată această degustare, face să treacă un pic de timp – unul necesar -, ca prima gură de mâncare să străbată cei 5 metri de tub digestiv și să ajungă să declanșeze un hormon care ne dă semnal de sațietate.

Și atunci, după cele 15 minute de exercițiu de degustare, automat vom avea o foame mult mai mică decât o aveam în primul moment, și când, lacomi, am fi putut să mâncăm o cantitate mare.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reguli noi în restaurante. Clienții vor putea lua la pachet, gratuit, ce nu mai mănâncă

Descoperire incredibilă. Un ou din perioada romană încă conține lichid în interior

Robert Negoiță se laudă că mănâncă trei zile din cumpărături făcute cu doar 46 de lei: „Am mai puțin de 70 de kilograme”

Nicolae Ciucă spune că știe să gătească sarmale și să facă pâine: „Îmi place să frământ aluatul. E ca atunci când rezolvi o problemă”

Partenerii noștri