Live

V. Dăncilă, "uimită" de reacţia Preşedinţiei. Sinteza zilei în care premierul credea că lucrurile s-au lămurit

Data actualizării: Data publicării:

Avertisment pentru Guvern de la cel mai important om din stat: preşedintele Klaus Iohannis crede că există pericolul să cumpărăm tot mai puţine lucruri cu salariile de acum. Politicile fiscale şi bugetare ale Puterii ar putea mări inflaţia, a anunţat şeful statului după ce a stat astăzi de vorbă la Cotroceni cu premierul şi cu ministrul Muncii. Prim-ministrul spune însă că în discuţia de 40 de minute, preşedintele nu a fost atât de critic ca în comunicatul ulterior şi drept dovadă cere să fie publicată stenograma întâlnirii.

Klaus Iohannis: „Vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi, vedem că există manifestări sindicale şi vreau să îmi edificaţi toate acestea”.

Preşedintele şi-a arătat îngrijorarea şi a ascultat explicaţiile celor pe care le consideră răspunzătoare pentru salariile românilor. După întâlnire, Administraţia Prezidenţială a tras concluziile discuţiilor într-un comunicat:

"Există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale (...) a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației. "

Premierul l-a sigurat pe preşedinte că bugetul ţării nu are probleme, ministrul Muncii a explicat că de inflaţie se ocupă Banca Naţională şi au plecat de la Cotroceni cu senzaţia că lucrurile au fost lămurite. Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale pare să o fi uimit însă pe Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă - premierul României: „Sunt un pic uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a crede ce e în comunicat şi ce spun eu. Cel mai bine să arate stenogramele întâlnirii şi ne-am edifica toţi”.

După întânirea de la Cotroceni, premierul a fost şi în Parlament ca să asigure românii că o duc bine. Discursul a fost marcat de contre cu Opoziţia.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: „În timpul Guvernului Grindeanu un bon cu carne de porc, pâine, ulei, lapte, ouă şi unt cosăa 43 de lei. Astăzi, în timpul doamnei Dăncilă costă 86 de lei”.

Viorica Dăncilă: „Mi-aţi spus: numiţi un român căruia i-au crescut veniturile în acest Paşte faţă de Paştele trecut. Uitaţi-vă în fluturaşul de salariu, doamnă Raluca Turcan”.

Schimbul de replici cu Opoziţia au făcut-o pe Viorica Dăncilă să se încurce în timpul discursului. Au scos-o din impas notiţele pregătite de consilieri.

„M-aţi întrebat de autostrada Bucureşti - Piteşti .... stadiul autostrăzii Sibiu... Vreau să vă răspund punctual şi de aceasta sunt foarte atentă”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka are o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce pensie va avea Iohannis. Președintele a adunat 42 de ani de muncă

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Guvernul a aprobat un memorandum care modifică Acordul cu Republica Moldova cu privire la cooperarea în domeniul militar

Iohannis se pensionează din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”. Președintele a ținut catedra blocată 27 de ani

Partenerii noștri