Live

Primul serial SF românesc: „Un extraterestru salvează un astronaut român. Apoi, trebuie să se înțeleagă”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din timpul filmărilor de la „Voyager”, primul serial SF românesc. Foto: Facebook/Voyager SciFi

Un extraterestru decide, din motive încă necunoscute, să salveze un astronaut. Respectivul astronaut este nimeni altul decât dârzul maior Toma Dalea, al doilea român ajuns în spațiu după Dumitru Prunariu, în universul primului serial SF românesc, intitulat „Voyager” și aflat în acest moment în plină producție. Filmările la primul episod, dintr-un total de opt, au fost deja finalizate în România, iar producătorii speră ca noua miniserie să poată fi urmărită din 2024 și în România, pe una din platformele de streaming. „Voyager” este realizat cu ajutorul noii tehnologii „LED walls”, care a revoluționat industria cinematografică în materie de efecte speciale și a fost folosită cu succes la producții SF celebre precum „The Mandalorian” sau „Obi-Wan Kenobi”.

„Este o miniserie de 8 episoade. Durata fiecărui episod e în jur de 30 de minute”, a precizat pentru digi24.ro Ilinca Neagu, regizoare și scenaristă a producției „Voyager”

Distribuția și echipa de filmare și producție sunt internaționale (filmul este, practic, o coproducție Belgia-România, regizoarea fiind stabilită de mai mulți ani în Belgia, iar dialogurile personajelor sunt în limba engleză).

Doi actori români - Adrian Nartea și Ștefan Lupu - joacă în rolurile principale, ale astronautului, respectiv extraterestrului, iar acțiunea SF-ului se desfășoară, conform regizoarei, într-un „viitor nu foarte îndepărtat”, până în anul 2050”.

Actorul Ștefan Lupu, regizoarea Ilinca Neagu și actorul Adrian Nartea pe platoul de filmare de la „Voyager”. Foto: Facebook/Voyager SciFi.

În prezent, au fost încheiate filmările în România pentru primul episod al mini-seriei SF.

„Pot să spun că, pentru primul episod, bugetul este foarte mic pentru genul ăsta de producții, dar îndeajuns de mare pentru un film românesc”, a spus Neagu.

„Din circa două săptămâni de filmare, am avut în aproape toate zilele filmări în studio - în decorul construit și cel virtual - și două zile de locație externă: una în exterior, la mare și una în interior la o clinică în Sisești”, a spus Ilinca Neagu.

Tehnologie de filmare și efecte speciale similare celor folosite la filmele „Avengers” sau „The Mandalorian”

La filmările din România s-a folosit noua tehnologie „LED walls”, care permite „îmbinarea” unui decor real cu unul virtual.

„Se folosește un ecran („LED wall”) rotund, pe care se face extensie virtuală de decor. Adică: ai o bucată de decor construită, scanată în 3D și refăcută, în extensie, pe acele ecrane. Arta este ca ce vedem pe ecrane și ce e real să se potrivească 1:1, astfel încât telespectatorul să nu știe unde se termină realul și începe virtualul”, a explicat regizoarea.

Tehnologia a fost folosită cu succes la producții SF celebre precum filmele din seria „Avengers”, ori seriale de mare succes precum „The Mandalorian”, „The Book of Bobba Fett” sau „Obi Wan-Kenobi”.

„În total, aveam în jur de 25 de senzori. Senzori la fiecare deget, pe mâini, picioare, spate, ompoplați, partea lombară, bazin, genunchi, până la glezne”, a spus Lupu. „E un exercițiu destul de greu pentru actor”, a spus Lupu. „Uneori, trebuia să dau jos tot harnașamentul pentru că aveam o pauză de masă. Altminteri, nu puteam să-l dau jos pentru că, atunci când ieșeam din țarcul special făcut pentru filmare, intrând în contact cu metalele se demagnetizează senzorii. Nu aveam voie să părăsesc acei 5-7 metri pătrați pe care îi aveam pe platoul de filmare”.

După terminarea filmărilor la restul de 7 episoade și post-producție (montaj, efecte speciale etc.), producătorii „Voyager” estimează „o ieșire undeva în 2024” a miniseriei, pe care speră să o poată difuza pe unul din canalele de streaming existente și pe piața românească.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Problema celor 3 corpuri”, sau cum arată o invazie extraterestră „corectă politic” și, mai ales, științific

„Dune 2” poate fi începutul unei frumoase prietenii între boomerii hardcore fascinați de Herbert și woke-iștii noii generații video

„Rebel Moon” e o imensă salată SF. S-ar putea numi „Un fel de personaje din Harap-Alb se luptă cu niște naziști spațiali”

Serialul „Fundația” se leapădă de Asimov. Rezultatul arată ca „Urzeala tronurilor” în decoruri de Războiul Stelelor

Partenerii noștri