Live

Nelu Tătaru despre medicamentul-minune pe care Marea Britanie l-a anunțat recent ca „extraordinar”: La noi se folosea de mult timp

Data publicării:

Un medicament ieftin și disponibil la scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților în stare gravă din cauza infecției cu noul coronavirus, scria BBC în urmă cu câteva zile. Este vorba de tratamentul cu dexametazonă. Nelu Tătaru spune despre acest medicament că este folosit de multă de vreme de către medicii din România. „La noi se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a spus ministrul Sănătății la Digi 24.

„Dexametazona se folosea și până acum la noi în schemele de tratament, adaptat la fiecare stadiu de boală și la terapia intensivă. Dexametazona nu este un medicament nou. Se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a spun Nelu Tătaru la Digi24.

„Adaptarea la patologia COVID se face în funcție de fiecare caz în parte, de simptomatologie și de comorbidități”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

BBC, în urmă cu o săptămână: Descoperire „extraordinară” în lupta împotriva Covid-19

Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a anunțat în data de 16 iunie că va utiliza dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite, potrivit unui studiu major, reducerea mortalităţii din cauza bolii COVID-19.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat în urmă cu patru zile că îşi va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în concordanţă cu rezultatele studiului clinic efectuat în Marea Britanie, conform căruia dexametazona poate ajuta la salvarea pacienţilor în stare critică,

Virgil Musta: Beneficiul acestor medicamente depinde de situația concretă când se administrează

„Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdată studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a declarat marți la Digi24 medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Rafila nu-şi aminteşte de studentul Cîrstoiu: „Am avut mii. L-am întrebat ce notă a luat. A spus că a luat peste tot numai 10”

Partenerii noștri