Live

Bilet emoționant scris de un deținut politic, descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța: „Viaţa mea este în mâinile Domnului”

Data publicării:
Bilet emoționant scris de un deținut politic, descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța. Foto: Facebook

Un bilet scris în limba germană al unui fost deţinut politic din Sibiu a fost găsit în zidurile Cazinoului din Constanţa, aflat în renovare. Monumentul a fost renovat în anii ’50 cu ajutorul deţinuţilor politic. Anunţul a fost făcut de primarul Constanţei, Vergil Chiţac pe Facebook.

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică şi emoţională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. De aici şi aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a scris primarul Constanţei.

Chiţac a făcut publică şi traducerea biletului: „Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar şi dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani şi de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”.

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, a adăugat Vergil Chițac.

Cazinoul din Constanţa se află în plin proces de renovare şi modernizare.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE german îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Berlin, după moartea lui Aleksei Navalnîi

Un deținut politic arestat după protestele anti-Lukașenko din Belarus a murit în închisoare

Ligia Deca: Disciplina „Istoria comunismului” se va afla obligatoriu în planurile-cadru pentru învăţământ

Fațada de nord a Cazinoului din Constanța a fost finalizată și dezvelită

Partenerii noștri