Un deținut politic arestat după protestele anti-Lukașenko din Belarus a murit în închisoare

Data publicării:
ales puskin
Deţinutul politic belarus Ales Puşkin a murit la vârsta de 57 de ani în spatele gratiilor. Foto: Svetlana Tihanovskaia/ Twitter

Deţinutul politic belarus Ales Puşkin a murit la vârsta de 57 de ani în spatele gratiilor, a anunţat soţia sa marţi, deces ce survine după o serie de acuzaţii privind rele tratamente în închisorile din Belarus, informează AFP, preluată de Agerpres. 

„Ales a decedat azi la terapie intensivă în circumstanţe deloc clare”, a declarat Ianina, soţia lui Ales Puşkin. 

După ce realegerea sa contestată a declanşat manifestaţii de protest în 2020, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi-a intensificat represiunea împotriva detractorilor săi, trimiţându-i la închisoare sau constrângându-i la exil. 

Ales Puşkin, un artist belarus celebru, a fost condamnat în martie 2022 la cinci ani de închisoare pentru profanarea de simboluri ale statului şi incitare la ură, potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Viasna. 

Aceste acuzaţii sunt utilizate adesea de autorităţile belaruse pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi. 

„Ales Puşkin era întruchiparea spiritului neîmblânzit al poporului belarus”, a scris pe Twitter lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, astăzi în exil în străinătate. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ea a postat o fotografie cu artistul belarus fluturând un drapel alb-roşu, unul dintre simbolurile manifestaţiilor opoziţiei, în faţa unui „zid” făcut de poliţişti anti-revoltă. 

„Ales şi-a folosit arta pentru a lupta pentru libertate şi a construi un nou Belarus fără tiranie”, a declarat Tihanovskaia. „Vă rog, dacă ştiţi ceva despre moartea lui Ales, transmiteţi informaţia soţiei sale, media independente sau militanţilor pentru drepturile omului”, a declarat Tihanovskaia pe Telegram. 

Regimul lui Lukaşenko este tot mai izolat după reprimarea brutală a manifestaţiilor şi autorizarea acordată Rusiei de a utiliza teritoriul belarus pentru a-şi lansa ofensiva împotriva Ucrainei. 

Potrivit organizaţiei Viasna, în Belarus sunt aproape 1.500 de deţinuţi politici, printre care Maria Kolesnikova, altă figură marcantă a opoziţiei belaruse, alături de Tihanovskaia. 

Săptămâna trecută, sora sa a declarat că Maria Kolesnikova, care fusese internată câteva zile la terapie intensivă iarna aceasta, nu a mai dat niciun semn de viaţă familiei sale din luna februarie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri