MAE german îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Berlin, după moartea lui Aleksei Navalnîi

Data publicării:
Alexei Navalnîi la procesul de marți, 02.02.2021
Opozantul rus Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Ministerul de Externe german l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Berlin în urma morţii liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, într-o închisoare din Rusia, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului german.

„Urmăririle penale motivate politic împotriva lui Aleksei Navalnîi şi a altor numeroşi critici ai guvernului rus, precum şi condiţiile de detenţie inumane arată cu câtă brutalitate acţionează sistemul judiciar rus împotriva acelor care gândesc diferit şi ce fel de mijloace foloseşte preşedintele Putin pentru a reprima libertatea de expresie în Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.

„Noi condamnăm aceasta în termenii cei mai fermi posibili şi cerem în mod expres eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia, în special (a celor închişi) de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat ea.

Guvernul britanic a convocat încă de vineri seara diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Londra pentru a le face cunoscut faptul că autorităţile ruse sunt considerate „pe deplin responsabile” pentru moartea opozantului numărul unu al Kremlinului.

Decesul lui Navalnîi (47 de ani) într-o închisoare izolată din regiunea arctică, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani, a fost anunţat oficial vineri. El a murit după trei ani de închisoare şi un tentativă de otrăvire pentru care a acuzat Kremlinul.

Occidentul a arătat în unanimitate cu degetul spre autorităţile ruse, pe care le consideră responsabile de acest deces, care privează o opoziţie nehotărâtă de o personalitate emblematică, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale care ar urma să consolideze din nou puterea lui Vladimir Putin, după ani de zile de represiuni împotriva oricărei disidenţe.

Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a promis luni - într-o postare pe X (ex-Twitter) - că va face public în curând motivul concret pentru care Vladimir Putin a dat ordin să fie ucis soţul său în închisoare. Ea a mai spus că echipa de la Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), întemeiat de acesta şi interzis în prezent în Rusia, „ştie exact de ce Putin l-a ucis pe Aleksei în urma cu trei zile”.

„Vă vom înştiinţa despre aceasta foarte curând”, afirmă Iulia Navalnaia în înregistrarea video care însoţeşte acest mesaj și în care promite să continue munca soţului ei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri