Live

Agenția Moody's crede că marile bănci europene nu vor avea soarta Credit Suisse

Data publicării:
Agenția Moody's crede că marile bănci europene nu vor avea soarta Credit Suisse. Foto: Profimedia Images

Este puţin probabil ca marile bănci europene să se confrunte cu spirala descrescătoare care a aruncat banca elveţiană Credit Suisse Group AG în braţele rivalei UBS Group AG, estimează agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Bloomberg.

Niciuna din restul celor 11 mega-bănci europene, printre care se regăsesc Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, "nu arată slăbiciunile din profilul de credit care au condus la pierderea încrederii investitorilor şi deponenţilor" în Credit Suisse, slăbiciuni care s-au acumulat pe parcursul a aproximativ doi ani, susţine Moody's într-un raport publicat miercuri și citat de Agerpres.

În ultimele săptămâni, acţiunile şi obligaţiunile băncilor europene au înregistrat fluctuaţii mari, în contextul în care problemele de la Credit Suisse şi prăbuşirea mai multor bănci regionale din SUA au agravat volatilitatea creată de majorarea dramatică a dobânzilor de referinţă. Bancherii şi organismele de reglementare au încercat să îi convingă pe investitori că băncile europene nu sunt comparabile cu acele instituţii care au dat faliment, pentru că şi-au restructurat afacerile şi au îmbunătăţit procedurile de management al riscului.

"Acele bănci au început un proces amplu şi costisitor de restructurare şi, în mare parte, l-au şi finalizat", susţine o echipă de analişti de la Moody's condusă de Michael Rohr, într-un raport care se concentrează pe cele 12 bănci europene care sunt suficient de mari pentru a fi considerate de importante pentru sistemul financiar global.

Potrivit Moody's, cel mai probabil depozitele din băncile europene sunt mai stabile decât în SUA. În plus, marile bănci europene tind să profite de pe urma accentului pus pe depozitele de retail asigurate şi a ponderii mai mici pe care o au lichidităţile, "sensibile la încredere", depozitate de marile companii sau persoanele fizice înstărite, adaugă agenţia de evaluare.

"Aceasta va ajuta marile bănci europene să îşi protejeze mai bine bazele de finanţare, în perioade de stres şi tensiuni pe pieţele de capital, ceea ce va susţine stabilitatea bilanţurilor contabile ale acestor bănci", susţine Moody's.

Citește și: Cum a ajuns gigantul bancar elvețian Credit Suisse să se prăbușească (Wall Street Journal)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Băncile europene vor acorda sume record acționarilor ca urmare a majorării dobânzilor

Omul din spatele celei mai mari afaceri bancare din istorie: Visa să fie fotbalist, acum încearcă să prevină o criză financiară globală

Ciucă: Decizia Moody's de a reconfirma ratingul României arată că ţara are „o economie robustă”. „E rezultatul guvernării liberale”

Moody's menține ratingul de țară al României. Agenția se aşteaptă ca deficitul să scadă la 5,3% din PIB în 2024

Partenerii noștri