UBS cumpără Credit Suisse pentru 3,25 miliarde de dolari. Cele două bănci au ajuns la un acord

Data actualizării: Data publicării:
credit suisse
UBS a cumpărat Credit Suisse pentru 3,4 miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 21 :00„UBS a anunțat astăzi preluarea Credit Suisse”, a declarat Banca Națională Elvețiană într-un comunicat. „Această preluare a fost posibilă cu sprijinul guvernului federal elvețian, al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane și al Băncii Naționale Elvețiene”, a adăugat banca centrală.

UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii la închiderea burselor, vineri, potrivit CNN.

Acţionarii Credit Suisse vor primi doar 1 acțiune UBS pentru 22,5 de acțiuni Credit Suisse. În mod extraordinar, afacerea nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să schimbe legea, astfel încât tranzacția să poată fi finalizată rapid.

ACTUALIZARE 20:00.UBS a luat decizia de a cumpăra Credit Suisse cu o ofertă de peste 2 miliarde de dolari, scrie FT, citat de Reuters

--

știrea inițială:

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru până la 1 miliard de dolari. Autoritățile elvețiene plănuiesc să schimbe legile țării pentru a evita un vot al acționarilor asupra tranzacției. Acest lucru permite ca tranzacția să fie finalizată înainte de luni, scrie Financial Times.

Tranzacția dintre cele mai mari două bănci elvețiene urmează să fie semnată chiar duminică seara și va fi evaluată la o fracțiune din prețul de închidere al Credit Suisse de vineri, ceea ce va duce la eliminarea acționarilor băncii țintă, au declarat patru surse care cunosc direct situația.

Oferta a fost comunicată duminică dimineață, cu un preț de 0,25 franci elvețieni pe acțiune, care va fi plătit în acțiuni UBS, cu mult sub prețul de închidere al Credit Suisse de 1,86 franci elvețieni de vineri, au precizat sursele respective.

UBS a insistat, de asemenea, asupra unei modificări negative semnificative care anulează tranzacția dacă marjele sale de risc de neplată a creditelor cresc cu 100 de puncte de bază sau mai mult, au adăugat sursele. Situația evoluează rapid și nu există nicio garanție că termenii vor rămâne aceiași sau că se va ajunge la o înțelegere, au mai subliniat sursele, care au spus și că termenii actuali sunt inechitabili pentru Credit Suisse și acționarii săi.  

Ambele părți au fost blocate în discuții cu autoritățile de reglementare încă de miercuri

Au existat și critici referitoare la planurile de anulare a normelor de guvernanță corporativă prin împiedicarea votului acționarilor UBS. În plus, a existat un contact limitat între cei doi creditori, iar termenii au fost puternic influențați de Banca Națională a Elveției și de autoritatea de reglementare Finma, au spus sursele respective.

În timp ce termenii actuali evaluează capitalul propriu al Credit Suisse la până la 1 miliard de dolari, cifra nu reflectă prevederile suplimentare pe care Banca Națională a Elveției le va face pentru a se asigura că tranzacția se va realiza.

Ambele părți au fost blocate în discuții cu autoritățile de reglementare încă de miercuri, când Credit Suisse a cerut Băncii Naționale a Elveției să îi acorde o linie de credit de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari). 

Când această măsură de sprijin nu a reușit să oprească scăderea prețului acțiunilor sale și să împiedice clienții panicați să își retragă banii, banca centrală a intervenit pentru a forța o fuziune după ce a devenit îngrijorată de viabilitatea celui de-al doilea mare creditor al țării, notează Reuters.

Ieșirile de depozite de la Credit Suisse au depășit 10 miliarde de franci elvețieni pe zi la sfârșitul săptămânii trecute, a relatat Financial Times. Clienții au retras 111 miliarde de franci elvețieni de la grup în ultimele trei luni ale anului trecut.

Guvernul elvețian s-a reunit pentru a discuta despre criza de la Credit Suisse

Sâmbătă seară, cabinetul elvețian s-a reunit la Ministerul de Finanțe din Berna pentru o serie de prezentări din partea oficialilor guvernamentali, a Băncii Naționale a Elveției, a autorității de reglementare a pieței, Finma, și a reprezentanților sectorului bancar.

Guvernul pregătește măsuri de urgență pentru a accelera preluarea și intenționează să introducă o legislație care să ocolească perioada normală de consultare de șase săptămâni necesară pentru acționarii UBS, astfel încât tranzacția să poată fi încheiată imediat, au declarat persoanele menționate.

Cadrul tranzacției a fost conceput de autoritățile elvețiene de reglementare pentru a oferi stabilitate maximă sistemului bancar al țării, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Autoritățile elvețiene au obținut deja aprobarea prealabilă din partea autorităților de reglementare relevante din SUA și Europa, care se așteaptă să emită declarații coordonate astăzi.

Prietenie de context între Cedar și Ulmus

UBS va micșora drastic banca de investiții a Credit Suisse, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre aceste persoane. Cu toate acestea, actuala fișă de termeni pentru tranzacție nu specifică ce se va întâmpla cu diviziile de afaceri individuale ale Credit Suisse și se limitează la a descrie o preluare de 100% a grupului.

Negociatorii au dat Credit Suisse numele de cod Cedar, iar UBS este denumit Ulmus, potrivit persoanelor informate în acest sens. UBS caută să obțină concesii și protecții din partea guvernului, în special în ceea ce privește eventualele cazuri juridice și investigații de reglementare în curs de desfășurare la adresa Credit Suisse, care ar putea duce la amenzi sau pierderi, a mai relatat Financial Times. C

u toate acestea, este puțin probabil să obțină despăgubiri pentru orice pierderi de active, a declarat una dintre persoanele implicate în discuții. De asemenea, UBS vrea să i se permită să introducă treptat orice cerințe suplimentare cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul care guvernează cele mai mari bănci din lume.

Mii de locuri de muncă în pericol

Dacă UBS ar prelua Credit Suisse, mii de locuri de muncă ar fi în pericol. Reuters vorbește despre 10.000 de locuri de muncă care ar putea fi eliminate.

Asociația Elvețiană a Angajaților Băncilor (ASEB) este îngrijorată de negocierile care au loc, vorbind despre o situație dramatică pentru angajații Credit Suisse. Instituţia solicită crearea unui grup de lucru cu partenerii sociali pentru a încerca să limiteze problemele, potrivit informațiilor publicației NZZ am Sonntag.

Credit Suisse are 50.480 de angajați cu normă întreagă, inclusiv aproximativ 17.000 în Elveția. Instituția bancară a anunțat un plan de restructurare în toamna trecută. Obiectivul este de a ajunge la 43.000 de angajați. Evenimentele recente ar trebui să înrăutățească situația. „Mulţi se tem că acum sunt în joc mult mai multe locuri de muncă față de ceea ce a fost comunicat în toamna trecută. Situația este dramatică”, a declarat președintele ASEB, Michael von Felten.

Citește și: Conducerea Credit Suisse poartă discuţii cruciale în acest weekend despre viitorul băncii (Reuters)

Partenerii noștri