Live

Unul dintre vechii membri OPEC părăsește organizația

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Oficiali ai Qatar, micul stat plin de resurse de gaz, au declarat luni că țara va părăsi cartelul petrolier pe 1 ianuarie, după aproape 60 de ani de apartenență.

Compania petrolieră de stat a țării, Qatar Petroleum, a făcut anunțul într-o serie de tweet-uri. "Decizia de retragere reflectă dorința Qatarului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și creștere a producției sale de gaze naturale", a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, noul ministru de stat pentru afaceri în domeniul energiei, într-unul dintre mesajele apărute pe Twitter.

Qatar a fost supus unui embargo diplomatic și economic de către vecinii săi arabi, inclusiv membrii OPEC Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în ultimele 18 luni. Ca răspuns, Qatar a crescut producția de gaze, principala economie a țării, informează CNN.

OPEC nu are niciun rol pe piața mondială a gazelor naturale. Qatar nu a făcut referire la disputa cu alte state din Golf în anunțul său, subliniind însă planurile de a-și consolida poziția de lider mondial în furnizarea de gaze.

Exporturile sale reprezintă în prezent aproximativ 30% din cererea mondială. "Realizarea strategiei noastre de creștere ambițioasă va necesita fără îndoială eforturi, angajament și dedicare concentrate pentru menținerea și consolidarea poziției Qatarului ca principal producător de gaze naturale", a declarat Al-Kaabi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Netanyahu spune că acordul acceptat de Hamas „nu respectă solicitările” Israelului și că operațiunea din Rafah va continua

Şeful CIA se întâlnește cu premierul Qatarului. Cei doi vor discuta despre negocierile pentru armistiţiul din Fâșia Gaza

Ploile care au provocat inundații record în Emiratele Arabe Unite și Oman au fost cauzate de schimbările climatice (studiu)

Partenerii noștri