Live

Florin Cîțu: România s-a împrumutat cu 38 de miliarde de lei în primele 6 luni. Acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris, sâmbătă, oe Facebook, că România s-a împrumutat în primele 6 luni ale anului cu 38 de miliarde de lei, la dobânzi "mai mici de la o zi la alta". El spune că deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni a fost mai mic, de 31 de miliarde de lei, dar statul trebuie să se împrumute pentru a acoperi "dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare".

"România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigăm încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independentă, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabelul din poză, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul. Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut. Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam doar să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem. Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru toată lumea că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea scade rata inflației și urmează să scadă și dobânzile", a scris Florin Cîțu.

România se împrumută de pe piețele financiare

Ministrul Finanțelor Publice spunea, săptămâna trecută, că România nu va avea nevoie de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional anul acesta iar banii necesari vor fi obținuți de pe piețele financiare.

"În 2020 am reuşit o premieră: suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI", spunea acesta.

Ministerul de Finanțe a ieșit marți cu două emisiuni de obligațiuni în dolari, cu termene lungi, de 10 și 30 de ani, din care a atras 3,3 miliarde de dolari.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Victor Ponta a dat statul român în judecată, inclusiv DNA și procurorul care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari

Guvernul amână taxa pe lux. Boloş: Impozitul de 0,5% pentru casele și mașinile scumpe, amânat până la 30 septembrie

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

A fost elaborat Ghidul privind Sistemul naţional e-Transport. Ce obligații au transportatorii

Partenerii noștri