Live

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Discuția lor a durat 10 minute

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat Antony Blinken (fundal centru-stânga) și ministrul rus de externe Serghei Lavrov (prim-plan centru) în timpul summitului G20 de la New Delhi (India). Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat Antony Blinken și omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov au avut joi prima conversație față în față de când Moscova a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu un an, transmite Wall Street Journal.

Scurta întâlnire de joi dintre Blinken și Lavrov pe marginea reuniunii ministeriale G20 din capitala Indiei nu a fost planificată, spun oficiali americani, și a durat aproximativ 10 minute.

Blinken a îndemnat Rusia să reintre în noul tratat al armelor nucleare START din care Rusia s-a retras formal joi, spun oficiali americani. El de asemenea a presat Rusia să elibereze fostul pușcaș marin american Paul Whelan din detenția rusească și a subliniat sprijinul continuu oferit de aliații SUA Ucrainei.

Între timp, premierul indian Narendra Modi le-a spus diplomaților-șefi de la G-20 că națiunile membre au eșuat în a găsi soluții la rupturile globale tot mai mari, la summitul de la New Delhi umbrit de războiul din Ucraina.

Modi a vorbit la începutul unui summit care era menit să se concentreze pe securitatea alimentară și energetică globală, care a fost afectată de conflict. Ca președinte al G-20 în acest an, Modi a avertizat joi că grupul nu îndeplinește principalele obiective de guvernanță globală – prevenirea războaielor și încurajarea cooperării internaționale pe probleme comune – iar lumea dezvoltată o resimte cel mai mult.

„Vă reuniți într-un moment de diviziuni globale adânci”, le-a spus Modi miniștrilor de externe într-un mesaj înregistrat. „Este natural ca discuțiile voastre să fie afectate de tensiunile geopolitice ale zilei. Toți avem pozițiile noastre și perspectivele noastre despre cum aceste tensiuni ar trebui rezolvate”.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a mai declarat joi că instituţiile multilaterale „au eşuat” în a face faţă provocărilor urgente cu care se confruntă lumea.

„Trebuie să recunoaştem că multilateralismul este astăzi în criză”, a subliniat Modi. „Experienţa acestor ultimi ani - criza financiară, schimbarea climatică, pandemia, terorismul şi războiul - arată clar că guvernarea mondială a eşuat”, a continuat Modi, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a spus Anamaria Prodan, după ce Laurențiu Reghecampf a fost pus sub urmărire penală și s-a numit ”victimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Demonstraţie de forţă la frontiera dintre Polonia şi Lituania. NATO amintește Rusiei că faimosul Coridor Suwalki rămâne sub protecție

SUA și China vor coopera pentru protejarea urșilor panda

Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Serviciile secrete americane spun că „probabil” Putin nu a ordonat uciderea lui

Miliarde de cicade vor invada pădurile și suburbiile din SUA în următoarele săptămâni

Partenerii noștri