Live

Bulgaria este din nou în pragul alegerilor anticipate. Partidul anti-sistem care a câștigat alegerile e eșuat în a forma un guvern

Data publicării:
Slavi Trifonov, liderul partidului anti-sistem ITN, din Bulgaria. Foto: Profimedia Images

Bulgaria se îndreaptă din nou spre alegeri anticipate, al treilea scrutin din acest an, după ce cel mai mare partid din parlamentul de la Sofia, formațiunea anti-sistem ITN, a renunțat la mandatul de a forma guvernul, relatează Reuters.

Partidul „Există un Astfel de Popor” al cântărețului Slavi Trifonov a câștigat la limită alegerile din 11 iulie, însă nu a reușit să găsească o formulă de coaliție guvernamentală, iar parlamentul rezultat în urma alegerilor rămâne fragmentat.

Cu doar 65 de locuri în parlamentul de 240, formațiunea anti-sistem avea nevoie de sprijinul celorlalte partide mici din legislativ, după ce a anunțat că nu va colabora nici cu GERB, partidul fostului prim-ministru Borisov și nici cu partidul etnicilor turci, MRF.

ITN a eșuat în a obține sprijinul potențialilor săi aliați, două partide mici anti-corupție. Într-un clip difuzat live pe Facebook, Trifonov a anunțat că nu va supune votului de încredere al parlamentului guvernul minoritar propus anterior și a acuzat ceel două partide de „trădare”.

„Fără sprijinul partidelor de protest noi nu vom propune un guvern. Este clar că protestul anti-GERB și împotriva tuturor lucrurile făcute de GERB a rămas în trecut, iar acum vedem ambiții politice, ipocrizie, minciună, trădări și jocuri care sunt absolut inacceptabile pentru mine”, a spus Trifonov.

Eșecul ITN ar putea duce la noi alegeri anticipate în Bulgaria, al treilea rând de alegeri într-un singur an. Bulgaria se confruntă cu un impas politic prelungit, cu puține formule de a forma un nou guvern stabil după alegerile care au produs un parlament fragmentat. Alegerile din 11 iulie, al doilea scrutin parlamentar din acest an, nu au reușit să producă o majoritate concretă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Robert de Niro deschide două hoteluri în Bulgaria. Unul va fi la 100 de kilometri de Vama Veche

Romania și Bulgaria sunt campioane în UE la creşterea preţului la carne în ultimul an

Partenerii noștri