Live

Cinci logopezi din Hong Kong au fost găsiți vinovați pentru publicarea unor cărţi pentru copii, considerate antiguvernamentale

Data actualizării: Data publicării:
Cinci logopezi din Hong Kong au fost găsiți vinovați pentru publicarea unor cărţi pentru copii, considerate antiguvernamentale. Foto: Profimedia

Cinci logopezi din Hong Kong au fost găsiţi vinovaţi de un judecător, miercuri, pentru că au publicat cărţi pentru copii, considerate antiguvernamentale, informează BBC.

Cărțile - care spun povestea luptei dintre oi și lupi, care vor să le invadeze satul - au fost interpretate de autorități ca având un mesaj politic.

După un proces de două luni, un judecător ales de guvern a declarat că „intenția lor sedițioasă” este clară.

Decizia vine pe fondul represiunii asupra libertăților civile din 2020, când China a impus o nouă lege privind securitatea națională. Beijingul a spus că legea este necesară pentru a aduce stabilitate în oraș, dar criticii spun că este concepută pentru a înlătura disidența.

Legea facilitează urmărirea în justiție a protestatarilor și reduce autonomia generală a orașului, sporind totodată influența Beijingului asupra procesului decizional politic și juridic din oraș.

Grupul de cinci logopezi, membri fondatori ai unui sindicat, a produs cărți electronice de desene animate pe care unii le-au interpretat ca o încercare de a explica celor mici mișcarea pro-democrație din Hong Kong.

Într-una din cele trei cărți, mai multe oi luptă împotriva unui grup de lupi care încearcă să le ocupe satul.

În alta, inamicii sunt înfățișați ca niște lupi murdari și bolnavi.

Într-o declarație scrisă, judecătorul Tribunalului Districtual Kwok Wai Kin a spus că toate cele trei cărţi sunt instigatoare, nu doar prin cuvinte, „ci prin cuvintele cu efecte interzise menite să ajungă în mintea copiilor”.

„Li se va spune că, de fapt, ei sunt oile, iar lupii care încearcă să le facă rău sunt Guvernul RPC şi Guvernul Hong Kong”, a scris Kwok, care face parte din judecătorii de securitate naţională selectaţi de către Hong Kong.

Cărţile erau disponibile gratuit în mai multe librării locale şi versiunile digitale au circulat online.

Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan și Fong Tsz-ho, care au petrecut deja mai bine de un an de închisoare în așteptarea verdictului, vor primi sentința în următoarele zile.

Cei cinci, care au vârste cuprinse între 25 și 28 de ani și au pledat nevinovați, riscă până la doi ani de închisoare.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un locuitor din Hong Kong cu cetățenie portugheză a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru „incitare la secesiune” față de China

„Messi mania” s-a transformat în „Messi furia” în Hong Kong după ce jucătorul a stat pe bancă la un meci. Autoritățile cer explicații

Hong Kong anunță o lege proprie a „securității naționale”. Executivul va adăuga trădarea și spionajul în legislația impusă de China

Top 10 cele mai scumpe orașe din lume în 2023

Partenerii noștri