Un locuitor din Hong Kong cu cetățenie portugheză a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru „incitare la secesiune” față de China

Data publicării:
A steel mesh against the background of a blue sky and a flagpole with the flag of hong kong
Foto: Profimedia Images

Un locuitor din Hong Kong care are şi cetăţenie portugheză a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru „incitare la secesiune” de un tribunal din Hong Kong, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Este prima persoană cu dublă cetăţenie condamnată în baza legii privind securitatea naţională în teritoriul chinez semiautonom, notează AFP.

Joseph John, cunoscut şi ca Wong Kin-chung, s-a declarat „vinovat” în februarie, recunoscând că este preşedintele Partidului pentru independenţa Hong Kongului, cu sediul în Regatul Unit şi actualmente dizolvat.

Judecătorul Ernest Lin l-a condamnat pe bărbat la cinci ani de închisoare, subliniind că acesta a „deformat istoria, a diabolizat China şi a făcut apel la ţările străine să distrugă Hong Kongul şi China prin mijloace politice sau pur şi simplu violente”.

Partidul pentru independenţa Hong Kongului, o mişcare mai puţin cunoscută, considera „ilegală ocuparea Hong Kong de către China”, dorea să „invite Regatul Unit şi SUA să trimită trupe în Hong Kong” şi cerea ca oraşul să devină un „stat membru independent al Commonwealth”, s-a spus în cursul procesului.

Potrivit acuzării, 42 de mesaje publicate de formaţiune pe reţelele sociale aveau caracter „secesionist”. Mesajele incriminate conţineau petiţii online în favoarea unei intervenţii militare străine şi a unei finanţări participative pentru ca Hong Kong să se doteze cu o armată.

Acuzatul în vârstă de 41 de ani se află în închisoare de peste 16 luni, fiind arestat şi inculpat în noiembrie 2022.

La şedinţa de joi a tribunalului au fost prezenţi şi diplomaţi portughezi şi ai Uniunii Europene.

Peste 290 de persoane au fost arestate, 174 au fost inculpate şi 112 condamnate de la intrarea în vigoare în Hong Kong, în 2020, a noii legi privind securitatea naţională, impusă de Beijing şi care a „neutralizat” în mare parte societatea civilă şi opoziţia politică, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

Luna trecută Hong Kongul a promulgat o a doua lege privind securitatea naţională, care prevede în special pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni ca trădarea şi insurecţia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri