Live

„Creierul” Brexitului și-a dat demisia. Nu-l mai consiliază pe premierul Boris Johnson

Data publicării:
Consilierul principal al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, considerat „creierul” Brexitului, a plecat de la Downing Street Foto: Guliver/GettyImages

Dominic Cummings, influentul şi controversatul „arhitect” al campaniei pentru Brexit, şi-a părăsit postul de consilier special al premierului britanic Boris Johnson mai devreme decât anunțase, a declarat vineri seară o sursă guvernamentală citată de AFP.

Consilierul Dominic Cummings ar fi trebuit să plece din funcţie înainte de sfârşitul anului, dar el a părăsit de vineri seară reşedinţa din Downing Street. O sursă guvernamentală a confirmat că el nu va mai fi oficial angajat de la jumătatea lunii decembrie, scrie Agerpres.

Plecarea sa urmează după cea de miercuri a directorului de comunicare din Downing Street, aliatul său Lee Cain.

Luptă pentru putere în cadrul guvernului britanic

Presa scrie că este vorba despre o luptă pentru putere în cadrul guvernului. Amândoi făceau parte din aripa dură a adepţilor Brexit, gata să iasă din UE fără un acord cu Bruxellesul. Plecarea lor intervine în momentul în care negocierile dintre Londra şi Bruxelles au intrat în linie dreaptă pentru a se încerca încheierea unui acord privind viitoarele relaţii comerciale după 31 decembrie.

Cummings a jucat un rol important în victoria pe care premierul a obținut-o în alegerile anticipate din decembrie, câştigate detaşat de conservatori. Influenţa considerabilă pe care a avut-o pe lângă premier, abordarea sa combativă şi dorinţa de a controla totul, potrivit presei, a dus la un climat de tensiune permanentă în cadrul executivului şi al conservatorilor.

Dominic Cummings și-a făcut numeroși dușmani

Dominic Cummings şi-a făcut numeroşi duşmani, inclusiv în tabăra conservatoare, după numirea sa, odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson, în iulie 2019.

La cuţite cu personalul administrativ, din cauza dorinţei sale de a reforma funcţia publică, el este suspectat că a fost la originea unei serii de concedieri a asistenţilor ministeriali, acuzaţi că nu apărau cu destulă vigoare cauza Brexit-ului.

„Consilierii vin şi pleacă”, a comentat vineri dimineaţă ministrul transporturilor, Grant Shapps, la Sky News. „Ne va lipsi, dar evoluăm spre o fază diferită”, Brexit-ul şi efectuarea de teste masive în timpul pandemiei - la care Cummings a contribuit - au ajuns la final. „În toate guvernele, sunt necesari oameni care zguduie lucrurile şi propun idei, asta a fost şi el”, a adăugat ministrul.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros ce mi se întâmplă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart sistemele ministerului britanic al apărării și au încercat să fure date critice. Guvernul britanic suspectează China

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

Sunak nu vrea ca tinerii să poată locui în Marea Britanie fără permis de ședere ca înainte de Brexit și respinge propunerea CE

Câinele lui Boris Johnson a umplut de purici reședința prim-miniștrilor britanici din Downing Street

Partenerii noștri