„Creierul” Brexitului și-a dat demisia. Nu-l mai consiliază pe premierul Boris Johnson

Data publicării:
dominic cummings pleaca de la downing street
Consilierul principal al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, considerat „creierul” Brexitului, a plecat de la Downing Street Foto: Guliver/GettyImages

Dominic Cummings, influentul şi controversatul „arhitect” al campaniei pentru Brexit, şi-a părăsit postul de consilier special al premierului britanic Boris Johnson mai devreme decât anunțase, a declarat vineri seară o sursă guvernamentală citată de AFP.

Consilierul Dominic Cummings ar fi trebuit să plece din funcţie înainte de sfârşitul anului, dar el a părăsit de vineri seară reşedinţa din Downing Street. O sursă guvernamentală a confirmat că el nu va mai fi oficial angajat de la jumătatea lunii decembrie, scrie Agerpres.

Plecarea sa urmează după cea de miercuri a directorului de comunicare din Downing Street, aliatul său Lee Cain.

Luptă pentru putere în cadrul guvernului britanic

Presa scrie că este vorba despre o luptă pentru putere în cadrul guvernului. Amândoi făceau parte din aripa dură a adepţilor Brexit, gata să iasă din UE fără un acord cu Bruxellesul. Plecarea lor intervine în momentul în care negocierile dintre Londra şi Bruxelles au intrat în linie dreaptă pentru a se încerca încheierea unui acord privind viitoarele relaţii comerciale după 31 decembrie.

Cummings a jucat un rol important în victoria pe care premierul a obținut-o în alegerile anticipate din decembrie, câştigate detaşat de conservatori. Influenţa considerabilă pe care a avut-o pe lângă premier, abordarea sa combativă şi dorinţa de a controla totul, potrivit presei, a dus la un climat de tensiune permanentă în cadrul executivului şi al conservatorilor.

Dominic Cummings și-a făcut numeroși dușmani

Dominic Cummings şi-a făcut numeroşi duşmani, inclusiv în tabăra conservatoare, după numirea sa, odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson, în iulie 2019.

La cuţite cu personalul administrativ, din cauza dorinţei sale de a reforma funcţia publică, el este suspectat că a fost la originea unei serii de concedieri a asistenţilor ministeriali, acuzaţi că nu apărau cu destulă vigoare cauza Brexit-ului.

„Consilierii vin şi pleacă”, a comentat vineri dimineaţă ministrul transporturilor, Grant Shapps, la Sky News. „Ne va lipsi, dar evoluăm spre o fază diferită”, Brexit-ul şi efectuarea de teste masive în timpul pandemiei - la care Cummings a contribuit - au ajuns la final. „În toate guvernele, sunt necesari oameni care zguduie lucrurile şi propun idei, asta a fost şi el”, a adăugat ministrul.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri