Live

FSB a încercat să asasineze în Franța un opozant al lui Putin. „Am văzut un punct roșu mișcându-se spre mine”

Data actualizării: Data publicării:
Presupusul asasin ar fi un „bărbat cu strânse legături cu FSB și crima organizată. Foto: Getty Images

Un opozant al lui Putin și activist rus pentru drepturile omului, stabilit în Franța, a povestit cum a scăpat recent unei tentative de asasinat, despre care a spus că a fost pusă la cale de serviciile secrete ruse, informează The Moscow Times.

Este vorba despre Vladimir Osecikin, fondator al site-ului Gulagu.net, un ONG rus pentru drepturile omului specializat în documentarea abuzurilor din sistemul penitenciar al Rusie și care s-a remarcat prin dezvăluirile șocante din închisorile Federației Ruse.

În urma acestor dezvăluiri, autoritățile ruse l-au pus pe Osecikin pe o listă de „infractori căutați”.

Tentativa de asasinat a avut loc, conform opozantului rus, în urmă cu câteva zile, pe 12 septembrie, în Biarritz, o cunoscută stațiune turistică situată în sud-vestul Franței, pe coasta Atlanticului.

AFP: Autorităţile din Franţa au început o anchetă pentru „ameninţări” la adresa lui Vladimir Osecikin

„Țin minte că tocmai le aduceam farfuriile cu mâncare copiilor când, cu vederea periferică, am observat un punct roșu mișcându-se spre mine pe balustrada terasei”, a declarat Osecikin.

Opozantul rus spune că a auzit focuri de armă și că s-a aruncat la podea împreună cu soția și copiii, a închis luminile și a tras jaluzele.

Ulterior, poliția a ajuns la fața locului și a demarat o anchetă. Osecikin a refuzat să spună dacă presupusul asasin - pe care l-a identificat a fi un „bărbat cu strânse legături cu FSB și crima organizată - a fost reținut, pe motiv că există o anchetă în desfășurare și că nu poate oferi detalii suplimentare.

„Când a sosit poliţia, a intrat în casă pe partea cealaltă, iar când au încercat să deschidă oblonul de la unul din balcoane, au auzit şi ei focuri de armă, apoi i-au întrebat pe vecini, care au auzit şi ei focurile de armă", a spus Osecikin pentru AFP.

Surse apropiate de dosar, care nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că s-a tras cu arma, se manifestă prudente în privinţa faptelor: ancheta încredinţată poliţiei judiciare are ca obiect ameninţări, nu o tentativă de omor. Parchetul din Bayonne a refuzat să discute procedura la solicitarea AFP.

Opozantul rus a publicat dovezi despre deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB

În luna octombrie 2021, Gulagu.net a publicat în premieră imagini șocante, cu deținuți torturați și violați chiar de către gardienii închisorilor.

Deținuți torturați la Spitalul Penitenciar nr. 1 de Tuberculoză din Saratov, Rusia. Foto: Profimedia Images

„Vorbim despre o scurgere de informații fără precedent, care va produce mai multe unde de șoc de-a lungul întregii țări. În total, sunt 40 de gigabiți de date, ceea ce demonstrează că tortura (din închisorile Rusiei) a devenit un fenomen extrem de răspândit”, declara, în acel moment, Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, ONG-ul care a publicat în premieră dovezile despre abuzurile din penitenciarele rusești.

Osecikin a declarat că imaginile difuzate până acum prezintă deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB. Site-ul Gulagu.net, unde au fost prezentate în premieră imaginile video cu abuzurile din închisorile rusești, a fost apoi ținta unui atac cyber de tip DDoS (denial-of-service). Osecikin spune că atacul reprezintă „o răzbunare” a FSB-ului și Administrației Penitenciarelor Ruse.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Partenerii noștri