Live

Un ateu din Nigeria a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru blasfemie în comentarii pe Facebook

Data publicării:
Soția lui Mubarak Bala, ținând în mână o fotografie a acestuia. Bala a primit o condamnare de 24 de ani de închisoare pentru blasfemie, după ce a publicat niște comentarii pe Facebook. Foto: Profimedia images

Un ateu nigerian, cunoscut pentru opoziția sa deschisă și pentru criticile față de religia organizată, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, marți, după ce a pledat vinovat în procesul în care era acuzat de blasfemie, relatează CNN. Acuzațiile la adresa lui Mubarak Bala au fost aduse ca  urmare a unor comentarii publicate pe Facebook, în aprilie 2020, critice față de Islam și pe care autoritățile din regiunea Kano, în nordul Nigeriei, le-au interpretat ca fiind blasfemii și insulte la adresa religiei, a spus avocatul său.

Bărbatul a fost întrebat în timpul procesului dacă a fost obligat sau constrâns să pledeze vinovat la cele 18 acuzații și a răspuns că a făcut acest lucru liber.

Bala care conduce Asociația Umanistă a Nigeriei, a fost arestat în propria casă în nordul statului Kaduna, în urmă cu doi ani, iar apoi mutat în regiunea vecină, Kano, majoritar musulmană și conservatoare.

Asociația Umanistă a Nigeriei a transmis, marți, că acceptarea vinovăției de către Bala nu a fost parte a strategiei stabilite cu echipa de avocați și că ea a fost o surpriză pentru cei care îl reprezentau pe bărbat.

„Este foarte probabil că a fost intimidat sau păcălit pentru a pleda vinovat, sperând că astfel ar putea primi o pedeapsă mai ușoară”, au mai spus cei de la Asociație.

Avocatul lui Bala a spus, marți, că sentința este „revoltătoare” și că o va contesta.

Condamnările pentru blasfemie nu sunt o noutate în regiunea Kano, acolo unde funcționează Sharia pusă în aplicare de o poliție religioasă cunoscută drept Hisbah.

Nu este nici primul caz în care sunt date astfel de sentințe – în urmă cu doi ani, un bărbat a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru că a trimis un mesaj pe whatsapp, considerat „blasfemiator la adresa Profetului”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

Harvey Weinstein scapă de condamnarea pentru viol din 2020

Peste 100 de deținuți au evadat din închisoare din cauza ploilor torențiale care au distrus împrejurimile din „era colonială”

NYT: Trump va fi protejat de Secret Service și dacă ajunge în închisoare. Oficialii din servicii au discutat despre acest scenariu

Partenerii noștri