Live

Premieră în Chile: statul preia căutarea persoanelor dispărute în timpul dictaturii lui Pinochet. „Justiția a întârziat prea mult”

Data publicării:
Președintele Republicii Chile, Gabriel Boric, anunță planul de căutare a celor dispăruți în timpul dictaturii Pinochet. Sursa foto: Profimedia Images

De Ziua Internațională a Deținutului Dispărut, președintele chilian Gabriel Boric a anunțat că statul va prelua căutările dispăruților din timpul dictaturii lui Pinochet. "Justiția a întârziat prea mult", a spus președintele Republicii Chile, la un eveniment de comemorare a victimelor, la care au participat familiile dizidenților, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Timp de decenii, de aceste căutări s-au ocupat aproape exclusiv familiile victimelor şi doar 307 de rămăşiţe umane au fost găsite. Soarta altor 1.162 rămâne necunoscută.

"Justiţia a întârziat prea mult", a declarat preşedintele Boric, lansând Planul naţional pentru căutarea adevărului şi justiţiei, prima iniţiativă oficială de acest tip, în timpul evenimentului de comemorare a victimelor dictaturii lui Augusto Pinochet.

Studenții de la Universitatea din Chile au organizat un protest pașnic cu imagini ale persoanelor dispărute, pentru a marca Ziua Internațională a Deținutului Dispărut, la Santiago, pe 30 august 2023, zi în care președintele Chile Gabriel Boric a prezentat Planul național de căutare a persoanelor dispărute ale dictaturii din 1973-1990. Sursa foto: Profimedia Images

Finanţat de stat, acest plan vizează să reconstituie traiectoria victimelor după arestarea şi dispariţia lor. Majoritatea celor dispăruţi erau muncitori sau ţărani cu vârste medii de circa 30 de ani.

"Singurul mod de a construi un viitor mai liber şi mai respectuos faţă de viaţa şi demnitatea umană este de a cunoaşte tot adevărul", a adăugat președintele Boric în timpul ceremoniei organizate în exteriorul palatului prezidenţial, la care forţele de opoziţie de dreapta nu au asistat.

Pe 11 septembrie 1973, Augusto Pinochet a organizat cu susţinerea CIA o lovitură de stat militară în Chile împotriva preşedintelui socialist Salvador Allende, ales în mod democratic cu trei ani înainte, şi a impus până în 1990 o dictatură militară marcată de o represiune sângeroasă.

Circa 40.000 de persoane au fost torturate şi 3.200 au fost asasinate sau sunt în continuare date dispărute.

„Patio 29”, locul din Cimitirul General din Santiago, unde dictatura lui Augusto Pinochet a îngropat clandestin zeci de oponenți politici. Sursa foto: Profimedia Images

Până la ora actuală, principalul obstacol pentru căutarea celor dispăruţi a fost lipsa de cooperare a forţelor armate. Asociaţiile de familie le acuză că deţin toate informaţiile, dar că refuză să le dea, în numele unui "pact al tăcerii".

La sfârşitul anilor 1990, militarii au furnizat informaţii despre circa 200 de deţinuţi ale căror trupuri ar fi fost aruncate în mare. Cu toate acestea, unele dintre aceste trupuri au fost găsite în gropi comune.

Augusto Pinochet a murit în 2006, fără să fi fost vreodată condamnat pentru crimele comise de regimul său.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns o melodie care a terminat pe ultimul loc la Eurovision să răstoarne cea mai veche dictatură fascistă din Europa

„Vom da inamicului o lovitură mortală”. Coreea de Nord anunță că e momentul să fie „mai pregătită ca oricând” de război

După un an de închisoare, Rusia prelungește detenția jurnalistei americane Alsu Kurmașeva, răpită și închisă de regimul Putin

Putin și-a numit o fostă colegă de facultate la șefia Curții Supreme a Rusiei

Partenerii noștri