Live

Prigojin spune că rușii ar trebui să aibă voie să-i critice pe comandanții armatei ruse

Data publicării:
Evgheni Prigojin, „Bucătarul lui Putin”. Foto: Profimedia Images

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că ruşii trebuie să aibă dreptul de a-i critica pe militarii ruși care coordonează invazia rusească în Ucraina, pe care el însuşi îi critică adeseori, şi aceasta în ciuda întăririi legislației și practicilor represive în Rusia.

Deputaţii ruşi au votat, marţi, un text de lege care sancţionează cu pedepse grele de închisoare „discreditarea” grupărilor armate ca Wagner, măsură deja în vigoare privind armata rusă şi utilizate pentru a înăbuşi vocile disidente.

„Apreciez că legea asupra «discreditării» nu trebuie să se extindă la comandament, adică la mine însumi, la ministrul apărării şi la alţi responsabili care fac sau pot face erori în cursul operaţiunii militare speciale în Ucraina”, a spus Prigojin, conform AFP, citat de Agerpres.

„Cu privire la ei, trebuie să se poată spune ceea ce societatea consideră indispensabil. Doar soldatul este sacru. Soldatul nu trebuie atins”, a afirmat Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram. Printre responsabilii care ar trebui să poată fi criticaţi, Prigojin nu l-a menţionat totuşi pe Vladimir Putin, comandantul şef al armatei ruse.

Potrivit lui Evgheni Prigojin, noua lege votată în această săptămână vizează să-i apere în special pe foştii puşcăriaşi pe care Wagner i-a recrutat masiv în închisorile ruseşti şi i-a trimis pe front în Ucraina cu scopul ca ei „să nu fie nevoiţi să răspundă la nesfârşit pentru trecutul lor”.

Evgheni Prigojin critică el însuşi cu regularitate comandamentul armatei regulate ruse, acuzându-l că nu susţine suficient trupele sale care se află în prima linie în estul Ucrainei, cel mai probabil într-o încercare de a-și consolida puterea și influența la Kremlin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Premierul Estoniei: Putin încearcă să transforme în armă amenințarea migrației în masă, pentru a diviza Europa

Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei care sprijină formula de pace a Ucrainei: „Avem nevoie de negocieri de pace reale”

Rusia acuză Marea Britanie că e un „participant de facto” în războiul din Ucraina

Partenerii noștri