Live

Scandal între Spania și UK după ce vameșii spanioli au tras focuri de armă în Gibraltar, în timp ce urmăreau contrabandiști pe plajă

Data publicării:
Gibraltarul este teritoriu britanic din 1713, de la finalul Războiului de Succesiune la Tronul Spaniei (1701-1715).

Autoritățile britanice din exclava Gibraltar, în sudul Peninsulei Iberice, au acuzat, vineri Spania că a încălcat suveranitatea britanică după ce vameși spanioli au tras focuri de armă în timp ce urmăreau contrabandiști.

„Faptele din jurul acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”, a declarat şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat într-un comunicat semnat de guvernatorul din „Rocher”.

Incidentul în cauză a avut loc, joi, în zorii zilei, când doi vameşi spanioli au intrat pe o plajă din Gibraltar în timp ce urmăreau contrabandişti, care au aruncat cu pietre pentru a scăpa, determinându-i pe vameşi să folosească armele, potrivit unei surse a autorităţii fiscale spaniole sub rezerva anonimatului.

„Dacă s-ar confirma că oficiali spanioli şi-au folosit armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar constitui o încălcare foarte gravă a legii”, se arată în comunicat.

„Guvernele din Gibraltar şi Regatul Unit consideră ca evenimentele de ieri (n. red. - joi) vor necesita o analiză atentă cu privire la natura şi nivelul răspunsului diplomatic” din partea Regatului Unit.

Spania a cedat Gibraltarul Regatului Marii Britanii (1707-1801) în 1713, prin Tratatului de la Utrecht, unul dintre tratatele care au încheiat Războiul de Succesiune la Tronul Spaniei (1701-1715), dar de atunci nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea, ceea ce a dus la fricţiuni constante la graniţă şi la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Spania și Regatul Unit.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart sistemele ministerului britanic al apărării și au încercat să fure date critice. Guvernul britanic suspectează China

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

După ce i-au învins zdrobitor pe conservatori în alegerile parțiale, laburiștii îi cer lui Rishi Sunak să convoace alegeri generale

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania. Peste 100 de persoane au fost arestate pentru înşelăciune pe WhatsApp

Partenerii noștri