Scandal între Spania și UK după ce vameșii spanioli au tras focuri de armă în Gibraltar, în timp ce urmăreau contrabandiști pe plajă

Data publicării:
steagul Regatului Unit fluturând în Gibraltar
Gibraltarul este teritoriu britanic din 1713, de la finalul Războiului de Succesiune la Tronul Spaniei (1701-1715).

Autoritățile britanice din exclava Gibraltar, în sudul Peninsulei Iberice, au acuzat, vineri Spania că a încălcat suveranitatea britanică după ce vameși spanioli au tras focuri de armă în timp ce urmăreau contrabandiști.

„Faptele din jurul acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”, a declarat şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat într-un comunicat semnat de guvernatorul din „Rocher”.

Incidentul în cauză a avut loc, joi, în zorii zilei, când doi vameşi spanioli au intrat pe o plajă din Gibraltar în timp ce urmăreau contrabandişti, care au aruncat cu pietre pentru a scăpa, determinându-i pe vameşi să folosească armele, potrivit unei surse a autorităţii fiscale spaniole sub rezerva anonimatului.

„Dacă s-ar confirma că oficiali spanioli şi-au folosit armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar constitui o încălcare foarte gravă a legii”, se arată în comunicat.

„Guvernele din Gibraltar şi Regatul Unit consideră ca evenimentele de ieri (n. red. - joi) vor necesita o analiză atentă cu privire la natura şi nivelul răspunsului diplomatic” din partea Regatului Unit.

Spania a cedat Gibraltarul Regatului Marii Britanii (1707-1801) în 1713, prin Tratatului de la Utrecht, unul dintre tratatele care au încheiat Războiul de Succesiune la Tronul Spaniei (1701-1715), dar de atunci nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea, ceea ce a dus la fricţiuni constante la graniţă şi la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Spania și Regatul Unit.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri